Novozelanđani predali više od 10.000 komada oružja

Policija je zadovoljna odazivom, 684 osobe predale su preko tisuću pištolja i više od 3.000 dijelova oružja diljem zemlje

AUCKLAND – Novozelanđani su predali preko 10.000 komada oružja i dijelova oružja u prvom tjednu akcije otkupljivanja pokrenutoj zbog najveće masovne pucnjave u zemlji, objavili su policijski dužnosnici.

Prihvaćenom reformom o oružju u travnju zabranjeno je posjedovanje poluautomatskog vatrenog oružja, dijelova koji pretvaraju oružja u poluautomatske puške, skladišta oružja prekomjernih kapaciteta i neke sačmarice.

Rok za predaju oružja 20. prosinca

Vlasnici oružja imaju rok za predaju oružja vlastima do 20. prosinca, a vlada će im iz posebne proračunske stavke od preko 140 milijuna dolara kompenzirati 95 posto izvorne cijene kupljenog oružja.

Akcija otkupljivanja uslijedila je četiri mjeseca nakon što je napadač s poluautomatskim puškama napao muslimane koji su bili na molitvama petkom u Christchurchu u na jugu Novog Zelanda i ubio 51 osobu.

Više od 2000 ljudi predalo je 3275 vatrenih oružja i 7828 dijelova oružja, a zauzvrat su im vlasti isplatile nešto više od četiri milijuna dolara od početka akcije u subotu, rekao je jučer policijski glasnogovornik u telefonskom razgovoru za Reuters, prenosi Hina.

Policija je zadovoljna jučerašnjim odazivom, 684 osobe predale su preko tisuću pištolja i više od 3.000 dijelova oružja diljem zemlje.

Policijski dužnosnik Karyn Malthus rekao je da su stotine komada vatrenog oružja predane u Aucklandu.

“Povratne informacije vlasnika oružja na događaju bile su vrlo pozitivne”, naveo je u priopćenju.

Zabrinuti stanovnici Christchurcha

Mediji su u srijedu objavili da su stanovnici Christchurcha zabrinuti zbog predloženog otvaranja velike trgovine oružja u gradu.

Brenton Tarrant optužen za ubojstva 15. ožujka, kupio je četiri komada oružja i streljiva u online trgovini oružjem između prosinca 2017. i ožujka 2018., rekao je u ožujku David Tipple koji mu je prodao oružje. Tarrant je rekao da se ne smatra krivim za 92 optužbe za napade, uključujući prvu optužbu za terorizam na Novom Zelandu.

S populacijom tek nešto manjom od 5 milijuna ljudi, a s ukupno 1,5 milijuna komada oružja, Novi Zeland je 17. u svijetu po broju vlasnika oružja, pokazalo je istraživanje koje proveo Small Arms Survey.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!