17 GODINA ZATVORA: Starca ubili sjekirom zbog 230 maraka i tijelo ugurali u trap

Vijeće Županijskog suda u Novom Travniku izreklo je presudu kojom je Adija Jašarevića (21) iz Bugojna osudio na 17 godina zatvora zbog ubojstva iz koristoljublja.

Jašarević je zajedno sa još jednim maloljetnikom, 28. siječnja ove godine u mjestu Vesela kod Bugojna ubio 85-godišnjeg Abduselama Halapića.

Presudom je Jašareviću u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a u kojem se nalazi od 1. veljače i koji mu je ponovo produžen, te po novom rješenju može trajati devet mjeseci ili do nove odluke suda, prenosi Faktor.

Prema navodima iz presude, Jašarević i maloljetnik, nakon prethodnog dogovora da starca ubiju i opljačkaju, došli su tog dana oko 12.30 sati do njegove obiteljske kuće. Starca su zatekli u ljetnoj kuhinji koja se nalazi u prizemlju kuće, gdje su zajedno s njim sjeli za sto i provodili vrijeme, vrebajući priliku za napad.

Četiri sata kasnije, oko 16.20 sati, nakon što je nesretni Halapić u jednom trenutku izašao i vratio se noseći kantu sa drvima za loženje, te im je bio okrenut leđima, nasrnuli su na njega.

Najprije je Adi Jašarević uzeo sjekiru i starcu zadao udarac tupim djelom sjekire u potiljak, od čega je on pao okrenut licem prema podu. Potom mu je zadao još jedan udarac tupim dijelom sjekire u potiljak, dok je starac bespomoćno ležao na podu. Zatim ga je okrenuo na leđa i prebrao mu džepove prsluka, u kojim je našao ključeve, te zaključao vrata ljetne kuhinje.

Abduselamu je zatim prišao maloljetnik i tupim dijelom iste sjekire mu zadao više udaraca u predjelu stomaka i grudi.

Uslijed teških ozljeda glave i mozga, te unutarnjeg krvarenja uslijed prijeloma rebara i grudne kosti, starac je podlegao.

Jašarević i maloljetnik su zatim žrtvu ugurali u trap koji se nalazi unutar ljetne kuhinje u podu u desnom ćošku prostorije, a potom zajedno čistili tragove krvi. Sjekiru i druge predmete s tragovima krvi su ubacili u trap, dok su dio predmeta koje su koristili za čišćenje i manje cjepanice ubacili u šporet u vatru kako bi ih uništili.

Potom su pretražili stvari u ljetnoj kuhinji tražeći novac i dragocjenosti koje nisu tu našli, te su napustili prostoriju, zaključavši je i uputili se u donji dio sela, čekajući da padne noć.

Kad se smračilo, vratili su se i otključali gornji kat kuće, gdje su izvršili premetačinu, tražeći novac i dragocjenosti.

– Tom prilikom u dnevnom boravku pronašli su novčanik oštećenog u kojem se nalazilo 170 maraka i dvije gvozdene kovanice od po pet maraka, da bi na stolu pronašli još 50 maraka. Taj novac su oduzeli i odnijeli sa sobom, a potom podijelili poslije između sebe na način da je Adi Jašarević zadržao 120 maraka, a maloljetnik 110 maraka, navedeno je u optužnici, odnosno u presudi.

Tijelo ubijenog pronađeno je tri dana kasnije, prekriveno poklopcem od trapa.

Jašarević je dužan nadoknaditi troškove kaznenog postupka, te vratiti obitelji ubijenog 120 maraka, koliko mu je pripalo nakon što je s maloljetnim suučesnikom podijelio plijen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!