20 godina rugla i sramote u centru Mostara (FOTO)

Po propisima, gradska inspekcija bi mogla naložiti rušenje ostataka zgrade ukoliko se procijeni da objekt predstavlja opasnost za sigurnost građana. Nažalost, punih 20 godina ova konstrukcija prijeti sigurnosti građana Mostara, ali nitko ništa ne poduzima

Ove godine navršava se 20 punih godina od kada je u gradskoj jezgri Mostara  u Zagrebačkoj ulici na broju 11 izgorjela zgrada.
Te davne 1999. godine preko noći svi stanari ove zgrade  našli na ulici bez igdje išta. Sve što su stvarali cijeli život velika vatrena stihija u nešto više od sat vremena je progutala.
I dan – danas dio stanara koji su živjeli u zgradi boravi u privremenom nužnom smještaju.  Dio njih je kod rodbine, a neki su i umrli ne dočekavši obnovu zgrade.

Ništa se ne zna

Kako stvari trenutno stoje, mnogi obnovu očigledno neće ni dočekati, jer kako tvrde odgovorni – ništa se konkretno učiniti ne može bez uspostave Gradskog vijeća. 

Iako je Gradsko vijeće Mostara postojalo punih 13 godina od trenutka uništenja zgrade (1999. – 2012.) u tom periodu poduzimao nitko ništa nije.
Bivši stanari zgrade se nadaju uspostavi Gradskog vijeća koje jedino ima mandat usvojiti novi regulacijski plan koji bi riješio njihove probleme.
Nadležni će nekada u budućnosti odlučiti hoće li se na istom mjestu praviti nova zgrada ili će se problem stanarskog prava riješiti na neki drugi način.
– Novi regulacijski plan će biti usvojen nakon uspostave Gradskog vijeća. Do tada se neće pristupati novim rješenjima vezanim uz tu zgradu. Kad se za to steknu uvjeti, krenut će se u izradu novih ili izmjenu postojećih planova – saznali smo iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara. 
Iz Odjela za društvene djelatnosti Mostara napominju kako svi stanari Zagrebačke 11 imaju status raseljenih i da se i ta zgrada tretira kao i one u ratu spaljene i srušene zgrade.
 – Oni su u istom statusu kao i stanari ostalih zgrada koje su porušene u ratu što znači da imaju pravo na alternativni smještaj. Hoće li se zgrada obnavljati ili će se iznaći neko drugo rješenje za sada je nepoznanica. Obzirom da se tu radi o malim prostorima od 13-14 metara četvornih mala je mogućnost njezine obnove – kazano nam je u Odjelu društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Ugrožena sigurnost

Zgrada od koje je ostao samo željezni kostur i stubišne stepenice predstavlja ruglo i sramotu u samom centru grada. Osim toga predstavlja  i opasnost zbog dijelova limova koji vise s vrha željezne konstrukcije.Za vrijeme nedavne orkanske bbure koja  je pogodila Mostar dijelovi lima su otpadalii i ostetili dva vozila koja su se nalazila u blizini zgarde. Na svu sreću prolaznika u tom momentu nije bilo.

Po propisima, gradska inspekcija bi mogla naložiti rušenje ostataka zgrade ukoliko se procijeni da objekt predstavlja opasnost za sigurnost građana. Nažalost, punih 20 godina ova konstrukcija prijeti sigurnosti građana Mostara, ali nitko ništa ne poduzima.  D.B.

Zgrada  ‘Slavonija Di’ sravnjena za zemljom

Dok zgrada u Zagrebačkoj ulici koja evidentno već 20 godina narušava izgled stroge gradske jezgre i prijeti sigurnosti građana još uvijek stoji netaknuta, napušteni objekt nekadašnjeg salona “Slavonija Di” u Mostaru izgorio je 18. lipnja 2017. godine. 
Vatra je tada doslovno “progutala” zgradu u kojoj je nekad bio poznati salon namještaja. Kako je kasnije utvrđeno objekt je zapalio Valter Topčić u namjeri da prikrije ubojstvo Islama Ahmetovića.
Na navedenoj lokaciji nedavno su počeli radovi na rušenju zgrade i u kratkom roku ekspresno su uklonjeni svi ostaci zapaljenog objekta. Doslovno, kako svjedoče fotografije našeg fotoreportera, poravnata je sa zemljom kao da  postojala nikad nije.

Za sada, nismo uspjeli saznati da li je  u ovom slučaju sve u skladu sa važećim regulacijskim planom koji se, kako tvrde nadležni, ne može mijenjati bez uspostave novog Gradskog vijeća.

error: Content is protected !!