2018: Očekuju nas ekološke katastrofe, cyber kriminal, prisilne migracije…

Ekstremni vremenski uvjeti i prirodne katastrofe najveći su globalni rizici u 2018. godini, prema tvrdnjama stručnjaka, koje je anketirao Svjetski ekonomski forum. Ekološke katastrofe, cyber kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini su među najznačajnijim rizicima sa kojima se svijet suočava u ovoj godini, u smislu vjerojatnoće njihovog ostvarivanja, prema najnovijem izvještaju WEF-a “Globalni rizici 2018.”.

Kao i u ranijim izvještajima, najveći globalni rizik, u smislu njegovog utjecaja, predstavlja upotreba oružja za masovno uništenje, iza koga se, u tabeli, u kojoj je navedeno deset rizika, nalaze tri rizika po životnu sredinu: ekstremni vremenski događaji, prirodne katastrofe i neuspjeh u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Kritično razdoblje

Od skoro tisuću svjetskih stručnjaka i kreatora politika traženo je mišljenje o najznačajnijim rizicima sa kojima se svijet suočava, a ti rizici grupirani su u pet kategorija: ekonomski, ekološki, geopolitički, društveni i tehnološki. Izvještaj je ukazao na značajan porast broja odgovora koji signaliziraju da će doći do “eskalacije rizika” u 2018., kao i da svijet ulazi u “kritično razdoblje povišenih rizika”.

Od stručnjaka je traženo da odrede 30 globalnih rizika u smislu vjerojatnoće ostvarivanja i utjecaja, pri čemu je svih pet ekoloških rizika – ekstremno vrijeme; gubitak biodiverziteta i kolaps ekosustava; velike prirodne katastrofe; katastrofe izazvane ljudskim faktorom; i neuspjeh ublažavanja posljedica klimatskih promjena – zauzelo visoke pozicije po osnovu oba kriterija.

Geopolitičko okruženje

Anketirani stručnjaci su, također, ukazali na pogoršanje geopolitičkog okruženja, naročito zbog tenzija na Bliskom istoku i u Sjevernoj Koreji, dok je čak 93 posto ispitanika ukazalo da očekuje pogoršanje političkih ili ekonomskih sukoba između vodećih svjetskih sila. Oko 79 posto anketiranih uočava povišen rizik od vojnih sukoba.

Istraživanje WEF-a uvijek prethodi održavanju Svjetskog ekonomskog foruma, koji će ove godine trajati od 23. do 26. siječnja u švicarskom zimskom centru Davosu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!