2020. bez Eura i Olimpijade: Tko preživi pričat će … ali tko će slušati?

Trebala je ovo biti velika sportska godina, no ispostavilo se da ćemo 2020. zapamtiti po – goloj borbi za život. Iz perspektive ovoga što se dogodilo i što se događa, žalite li i dalje za Eurom, za Olimpijskim igrama, za svim odgođenim sportskim događajima?

Ove nas je godine kao i ranijih svojim potezima trebao uveseljavati CR7, no zadesio nas je COVID 19. Ronaldo i ostala nogometna elita neće zaigrati na Euru, jer je pomjeren na iduću godinu, a pitanje je i kada ćemo ga i hoćemo li ga ove godine više vidjeti u dresu Juventusa, u Italiji koja je naslijedila Kinu kao najveće žarište pandemije. Nesretni Bergamo je najviše pogođen, njihova Atalanta bila je uoči eksplozije zaraze ugostila Valenciju i to pred 40.000 ljudi, a kasnije je, zapravo prije koji dan, utvrđeno da je najvjerojatnije tamo ‘pukla bomba’ – nulti pacijent, navijač, umro je u Španjolskoj, no iza sebe je ostavio trag bolesti i smrti… i svijet bez nogometa, za neke osudu jednaku smaku svijeta.

Virtualna samoizolacija

FIFA, UEFA i sve svjetska nogometna udruženja stalno su, od početka pandemije, u pogonu, održavaju se video konferencije, telefonske sjednice, na sve se načine pokušavaju pronaći načini kako da se datumi odgođenih događaja uguraju u raspored ovog ljeta, kasnije tijekom ove i iduće godine, a u kraćenju vremena navijačima se pokušava pomoći virtualnim nogometom – turnirima video igrica na kojima navodno igraju pravi nogometaši. Dovoljno? Ma nedostatno i za gamere, a kamoli za ljude koji vole nogomet. Gledati kako netko igra video igrice nije ni blizu sjedenja na tribini ili pak ispred TV na kojem igra omiljeni tim, pravi igrači. Jadno, ali tako nam je. I nema nam druge čekati… i trpjeti objave slavnih nogometaša na društvenim  mrežama – kako u samoizolaciji uživaju u svojim luksuznim domovima. Mo’š mislit. Svi jedva čekamo da ovo stane, zajedeno s njihovim objavama, a lopta se opet zakotrlja.

Kad se kotač opet zakotrlja…

Nogomet bi nam se po nekim procjenama trebao vratiti do petog, šestog mjeseca, možda ne svugdje, a možda nam se i ne vrati do iduće godine. A ništa onda – bit će drugih sportova… ili neće?
Tokijo Olimpijske igre službeno neće ugostiti ove godine pa i ta opcija otpada, teniska sezona je u ofsajdu, košarka je globalno pogođena kao i ostali sportovi među kojima i Formula 1 koja svako par dana odgodi pokoju utrku – zadnja je s kalendara otpala i VN Azerbajdžana, gdje je okrnjena sezona trebala početi, a kako sada stvari stoje, kotači će se prvi puta u borbi za bodove ove godine zakotrljati u lipnju, ako i ‘prva runda’, VN Kanade, ne otpadne. Kao i u nogometu, stvar su trebale spasiti video igrice, ali nisu i neće. Situacija će se popraviti tek kada se kotač opet zakotrlja, a kao i u nogometu, pitanje kada će se to dogoditi, još će neko vrijeme čekati odgovor(e).

Reprize, arhive, priče

Što i kako će ovisnici o sportu u međuvremenu, kako će ‘preživjeti’? Pa najprije će morati preživjeti, bukvalno, a za sport – pomoći će reprize, domaće arhive, knjige, stari magazini, priče. Neki manji sportski kolektivi će u međuvremenu propasti pa ćete, ako ste svjedočili njihovim partijama, biti u prilici postati i kroničar jednog vremena (ako se vidite u tomu). A onda, možda nas povratak u sportska borilišta, kada se u sve to ufuramo, i iznenadi, možda nas uhvati nespremne… u što čisto sumnjamo.
Tko sve ovo ‘preživi’ i bukvalno preživi, pokušat će pričati, u to nema sumnje. I nema dileme da će 2020. po tom pitanju biti jako puno tema koje će netko trebati ispričati, otkriti što se sve događalo… Ali u međuvremenu će glad za sportom narasti do granica netrpeljivosti pa se s pravom postavlja pitanje: Tko će slušati kada sport opet krene?

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


Savez reprizira Premijer ligu
Savez reprizira Premijer ligu ‘Nogometni savez Bosne i Hercegovine u izvanrednom stanju, zbog kojeg je morao odgoditi utakmice svih natjecanja, počinje sa emitiranjem dosadašnjih mečeva BH Telecom Premijer lige BiH 2019/20. putem interneta. Utakmice 1. kola bit će emitirane 26. 03. u 15:00 na službenom YouTube kanalu NS/FS BiH’, priopćili su iz krovne kuće bh. nogometa.
Vijest je to koja je sigurno obradovala navijače, makar i one čijem timu nije išlo, a za one koji ne mogu čekati – otkrit ćemo da je Željezničar u 7. kolu razbio Sarajevo 5:2.


error: Content is protected !!