22. LJUBUŠKI KARNEVAL: Gradskoj vlasti kino, cvijeće i maskota Pele, Ljubušacima pregršt smijeha (FOTO)

Ljubuški se može pohvaliti s brojnim kulturno-sportskim manifestacijama koje tijekom cijele godine privlače posjetitelje. Među njima se posebno ističe Ljubuški karneval, obilan šarenilom, pošalicama i programom koji Karnevalsko društvo Prolog, kao organizator, priprema mjesecima prije nego što ga predstavi ljubuškoj publici i njihovim gostima.

Veselja, zabave i pozitivnog ludila nije nedostalo ni jučer. Velika karnevalska fešta, 22. po redu, ponovno je opravdala očekivanja nazočnih i učinila ovu manifestaciju jednom od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini.

Prijam kod gradonačelnika

Program je počeo autokolonom u jutarnjim satima, potom je uslijedio prijam kod gradonačelnika Nevenka Barbarića za predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova te okupljanje svih sudionika kod Osnovne škole Marka Marulića. Po starom običaju, karnevalisti su u mimohodu kroz gradsko središte stigli do Centra malih športova, gdje su se predstavili sa svojim točkama. Tom su prigodom uručeni i simbolični pokloni gradonačelniku Nevenku Barbariću i predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Kvesiću. Gradonačelnik Barbarić je dobio ljubuško kino „Slinestar“ i 16 nevena, u spomen na 16-ogodišnju vladavinu, a Kvesić maskotu „Super Tele puca Pele“, jer je, kako navode, zaslužan za ponovnu aktivaciju nogometa u Ljubuškom.

Nije izostala ni optužnica i presuda Marku Karnevalu, kao „ključ“ cijelog događaja, a ove godine osuđenik je bila „majka korupcija“.

Nakon Centra malih športova, program je nastavljen u Prologu, uz okrjepu, nastupe KUD-ova, spaljivanje Marka Karnevala, vatromet, bal pod maskama te dodjelu nagrada za najbolje maske.

Brojne skupine

Valja napomenuti kako je ovogodišnja karnevalska povorka bila bogatija nego ikada. Osim domaćih, činile su je i skupine iz Biograda, Ivanić-Grada, Šapca, kao i „Didi s Kamešnice“ iz sela Gljev podno planine Kamešnice, tradicionalne maškare koje se nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Velikoj karnevalskoj fešti prethodilo je proglašenje Karnevalske Republike na tvrđavi hercega Stjepana te dječji karneval u Gradskoj športskoj dvorani, što potvrđuje da su organizatori i ovaj put imali pune ruke posla.

Piše: Antonela Marinović Musa

error: Content is protected !!