23.164 osoba u FBiH pod zdrastvenim nadzorom

Federalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19, a zaključno sa 6. aprilom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je tokom jučerašnjeg dana izdato 366 rješenja.

Potvrdio je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, dodajući da je nadzorima i mjerama obuhvaćeno ukupno 2.719 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH.

Podaci o tim osobama – spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

– Isto je učinjeno i za 275 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta – dodao je Ajdinović.

Kako je naglasio danas ističu mjere iz 441 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 14.894 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

– Rješenje prestaje važiti istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana – kazao je.

Podvukao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dosad dostavljeno ukupno 398 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata 7. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio je sedam inspekcijskih nadzora i jednu kontrolna nadzora, te je utvrđeno 11 prekršaja što podrazumijeva podnošenje 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM.

– Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda – pojasnio je Ajdinović.

Na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do sada su izvršena 162 inspekcijska nadzora, te 155 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima.

– Utvrđeno je 163 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 163 prekršajna naloga u iznosu od 261.350 KM. Kod 155 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene – kazao je direktor Ajdinović.

Kako je zaključio povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 25 subjekta nadzora.

error: Content is protected !!