5 stvari koje trebate znati o turskom čudu prirode

Pamukkale je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Turskoj koju svake godine posjeti više od 2 milijuna gostiju iz cijelog svijeta. Pamukkale je kompleks neobičnih mineralnih izvora u plitkim vapnenačkim bazenima koji se smjestio na jugozapadu Turske u blizini grada Danizlija, piše portal ‘punkufer.hr’.
Evo što morate znati o ovom čudu prirode:
1. Pamukkale u direktnom prijevodu s turskog označava pamučnu palaču ili dvor od pamuka. Ime je dobio jer njegove bijele terase podsjećaju na plantaže pamuka koje su česte u Turskoj.
2. Kompleks je dug 2000 metara, a širok oko 600 metara. Nastao je kao posljedica potresa u dolini rijeke Menderes. Prelijevanje mineralne vode i taloženje minerala stvorile su prekrasne bazene ispunjene čarobnom tekućinom plave boje u kojima je turistima dozvoljeno kupanje.
3. Pamukkale uključuje 17 mineralnih izvora čija temperatura varira od 35 do 100 Celzijevih stupnjeva. Terasasti bazeni smješteni su jedan ispod drugoga, a pružaju se na sveukupnoj visini od oko stotinu metara.
4. U 2. stoljeću prije Krista povrh Pamukkalea je bio izgrađen lječilišni grad Hierapolis. Danas su od njega ostali samo ostaci starorimskih građevina, spomenika i hramova.
5. Pamukkale je zajedno s Hierapolisu stavljen na UNESCO-vu listu Svjetske baštine 1988. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!