AFERA RESPIRATORI: Nakon pretresa, SIPA će dostaviti izvještaj Sudu BiH

SARAJEVO – Nakon u utorak izvršenog pretresa prostorija Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) u Sarajevu, kao i prostorija firme “Srebrna malina” u Vogošći, a u svezi nabavke respiratora iz Kine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH dostavit će izvještaj Sudu BiH. Pripadnici SIPA-e BiH su, nakon pretresa u Federalnoj upravi Civilne zaštite, izuzeli poslovnu dokumentaciju i podatke pohranjene u računarima, potvrdio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović te napomenuo da su iz prostorija firme “Srebrena malina” izuzeti određeni predmeti, kao što su računari i poslovna dokumentacija. “Prilikom pretresa firme “Srebrna malina” u Vogošći otkriveni su i privremeno oduzeti jedna računarska jedinica i laptop, kao i poslovna dokumentacija”, precizirao je te najavio da će SIPA dostaviti izvještaj Sudu BiH u zakonskom roku s prilozima.

Tužiteljstvo BiH preuzelo je od Županijskog tužiteljstva SŽ-a predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz Kine u BiH, vrijednih oko 10,5 milijuna KM. Predmet je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija “Srebrena malina”, koja nije specijalizirana za trgovinu medicinskom opremom.

Solak predložio Vladi FBiH da ga privremeno suspendira

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak predložio je u utorak da ga Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspendira dok se istraga o nabavci respiratora ne okonča i dok ne bude utvrđena njegova potpuna nevinost. Solak je u priopćenju za javnost, među ostalim, naveo da je Federalna uprava Civilne zaštite, sukladno naredbama Federalnog stožera i prethodnim suglasnostima Vlade FBiH, vršila nabavku svih sredstava i opreme za zaštitu i spašavanje, što je joj je zakonska nadležnost i obveza. “U postupku nabavke respiratora ugovor je potpisan s tvrtkom koja je jedina mogla jamčiti da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja, nadam se da će sudska tijela ubrzo dati konačno mišljenje. Jedino što vjerujem i očekujem je da će ono biti proizvod činjenica i dokaza, a ne spekulacija i proizvoljnih kvalifikacija i stavova“, istakao je Solak dok je njegov odvjetnik Kadrija Kolić istaknuo da je u medijima izneseno dosta laži o slučaju nabavke respiratora koje je za potrebe zdravstvenog sustava FBiH, a prema odluci FCUZ-a, izvršila kompanija “Srebrena malina”.

Zbog pretresa u prostorijama FUCZ-a odgođena primopredaja donacije Austrije 

Primopredaja donacije Austrije odgođena je zbog pretresa u prostorijama Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), objavilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. “Na upit više medija zašto je odgođena primopredaja pomoći koju je osigurala Austrija, obavještavamo da je do odgode došlo jer se nije znalo hoće li pretresi koje vrše pripadnici SIPA-a u predmetu ‘respiratori’ u prostorijama FUCZ biti završeni do srijede“, obrazloženo je uz napomenu da je donacija Austrije, vrijedna 21,175 eura, privremeno uskladištena upravo u prostoru FUCZ-a dok o njenoj podjeli ne odluči Vijeće ministara BiH.

error: Content is protected !!