AFET potvrdio Zovko kao pregovarateljicu za IPA III fondove

 Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) s 59  glasova za i 8 glasova protiv odobrio je pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Pregovore će voditi Željana Zovko (HDU/EPP) i Tonino Picula (SDP/S&D), a novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a.

IPA III je financijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sustava, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi članstvo u Uniji.

Za provedbu instrumenta IPA III za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura, gdje je udio EP-a  14,66 milijardi eura. 

S obzirom na to da IPA III spada u Opći europski višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta, navodi se u priopćenju.

error: Content is protected !!