AKCIJA ‘ORKA’: Hapšenja i pretresi u Mostaru, Konjicu, Jablanici, Čitluku i Sarajevu

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Orka” na području Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za krivično djelo “organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima “razbojništvo”, “teška krađa” i “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, Republika Srpska, te je lišeno slobode 14 osoba: R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. – 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 krivičnih djela razbojništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku prilikom provođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

Rahman Begluk označen je kao vođa organizirane grupe koja se sumnjiči za niz krivičnih djela počinjenih u Hercegovini i Sarajevu, te je uhapšen danas u okviru velike operativne akcije “Orka”, potvrđeno je za Faktor iz izvora bliskih istrazi.

Begluk je, inače, ranije hapšen u FUP-ovoj akciji “Shark”, koja se odnosila na istragu o razbojništvima u tržnim centrima, pljačke bankomata, benzinskih pumpi, te krađe vozila i zloupotrebe droga na području Hercegovine.

One thought on “AKCIJA ‘ORKA’: Hapšenja i pretresi u Mostaru, Konjicu, Jablanici, Čitluku i Sarajevu

  • rujan 12, 2019 at 12:06 pm
    Permalink

    Dok FUP ne krene da hapsi tužioce i sudije od samog vrha, pa njihove zaštitnike iz stranaka him – ništa od posla. Ovi sitni kriminalci napravili štetu od nekoliko miliona KM? Šta onda sa ovim kriminalcima sa vrha stranaka koji su napravili štete od nekoliko stotina milijardi KM?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!