AKCIJA U HERCEGOVINI: Uhapšeni Ivan Vukšić, Ivana Bunoza i Mate Pavković

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jutros su uhapsili saradnike Pramoda Mittala koji je optužen za višemilionski kriminal u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), saznaje portal Klix.ba.Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Federalna uprava policije vrši pretrese na području općina Ljubuški, Posušje, Mostar i Lukavac, a u akciji su dosad uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Općinski sud u Tuzli.

Prema nezvaničnim informacijama koje je Klix.ba dobio u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije trenutno vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi moglo uslijediti još nekoliko hapšenja.

Kako saznajemo, Vukšić i još dvije dosad uhapšene osobe su pod sumnjom na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Konkretno Vukšiću se na teret stavlja nezakonito opunomoćenje od firme GSHL nad kojom je pokrenut postupak likvidacije, odnosno nezakonito djelovanje u GIKIL-u.

Vukšić je prije dva mjeseca imenovan za člana Nadzornog odbora GIKIL-a, kada je ova kompanije ostala bez predstavnika državnog kapitala. Upravljanje, odnosno predsjedavanjem Nadzornim odborom dodijeljeno je Shristi Mittal, kćerki vlasnika kompanije GSHL Pramoda Mittala koji je u julu ove godine hapšen po nalogu Tužilaštva TK, nakon čega je platio kauciju za izlazak iz pritvora.

U spornom Nadzornom odboru nalazili su se još i Edin Hodžić, Ivan Bunoza i Mato Pavković. Sve njih je izabrao GSHL Pramoda Mittala, osumnjičenog za višemilionski kriminal, dok su predstavnici državnog kapitala ostali bez učešća u upravljanju.

Nakon toga, reagovao je i Općinski sud u Tuzli donošenjem rješenja kojim zabranjuje GIKIL-u provođenje odluka koje su donesene na posljednjoj sjednici Skupštine društva, a samim tim zabranjeno je i djelovanje Nadzornog odbora s predsjednicom Shristi Mittal.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mittala.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

error: Content is protected !!