Ako ovo stanje potraje tri mjeseca izgledno masovno otpuštanje radnika

Pandemija korona virusom u svijetu svaki dan piše nove, rekordne gubitke. Mnogi ekonomski analitičari ističu kako “ništa više neće biti kao prije” te da će se ekonomski tokovi drastično mijenjati. Velike gubitke trpi i bh ekonomija, jedna od najslabijih u Europi, a velika je opasnost i od masovnog otpuštanja radnika ukoliko vlade, gospodarstvenici, ali i sami radnici, zajednički ne podnesu teret izgledne ekonomske krize.

Ako stanje potraje otpuštanje radnika neminovno

Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH za Dnevni list kaže da će se od 1. travnja znati hoće li doći do otpuštanja radnika ili ne.

“Za sada još uvijek izostanak s posla može se pravdati godišnjim odmorom, dio zaposlenika radi skraćeno radno vrijeme i ako bude ovo stanje trajalo tri mjeseca izvjesno je da će doći do otpuštanja radnika. Prvobitne mjere koje je vlada poduzela za spas gospodarstva bile su katastrofalne, ali su uvažene naše primjedbe i mjere su dorađene i imaju pozitivne učinke, ali na tome ne treba stati i nužno je hitno djelovati kako bi se prebrodilo ovo stanje i spasilo gospodarstvo”, kaže Pandurević naglašavajući kako sada imamo situaciju kao da će ovo stanje trajati 15 dana, ali da će medicinski dio trajati će još dva mjeseca.

“Ali ovo stanje ne može samo pasti na leđa poslodavaca i svi se moramo odreži nečega –  dio tereta treba preuzeti vlada, od najnižih do najviših razina, kao i sami radnici koji se trebaju odreći dijela plaće, kako ne bi došlo do velikog otpuštanja zaposlenih, što je naj krajnja i najgora opcija. Ukoliko se situacija tako ne počne rješavati, uskoro ćemo imati problema sa isplatom mirovina, imati ćemo problem u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite itd. Smanjenje plaće ne bi značilo trajan potez nego kratkotrajnu mjeru kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, a nakon nekoliko mjeseci, kada se krene u stabilizaciju stanja, nastavi s radom u istim uvjetima kao što su i bili”, pojašnjava Pandurević.

On je podsjetio da je u turističkom sektoru otkazano već više od milijun noćenja, a da su u velikim gubitcima i transportne tvrtke, mnoge trgovine zatvorene te zaključuje da je u konačnici ekonomski izgubljeno šest mjeseci.

Govoreći o ozbiljnosti situacije, Pandurević podsjeća na riječi njemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da je Njemačka pretrpjela najviše ekonomske gubitke od 2. Svjetskog rata.

Hercegovački gospodarstvenici traže istu plaću za sve od 500 KM

I iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine prema Federalnoj vladi izašli su sa zahtjevom da Vlada preuzme odgovornost za egzistenciju zaposlenih i poduzimanje neizostavnih mjera i županijskih i Federalne vlade.

Hercegovački poduzetnici ističu kako se s ovom izvanrednom situacijom manje-više sami nose i od vlasti traže da olakšaju makar preživljavanje za vrijeme i neposredno nakon ove virusne nepogode.

Stoga Asocijacija gospodarstvenika Hercegovina konkretno zahtjeva ultimativno da se odobri plaćanje PDV po naplaćenoj fakturi, smanje trošarine za 50 posto, jamči nesmetano korištenje usluga kao što su telefoni, električna energija, internet, komunalne usluge i slično, s odgodom plaćanja do prestanka stanja nesreće kao i uvođenje dohotka za sve uposlene u visini 500 KM od 1. travnja, gdje će privatnici preuzeti neto plaću, a država sve doprinose na sebe.

Iz Asocijacije uvođenja ovih mjere predlažu i za sve korisnike proračuna, od općinskog do federalnog.

“Svjesni smo da samo zajedno možemo opstati. Da bismo spriječili masovna otpuštanja, treba nam svima osigurati minimalnu egzistenciju idućih šest mjeseci.

Sami, bez pomoći izvršne vlasti, ovo nećemo moći izdržati, poručuju članovi Asocijacije poduzetnika Hercegovine”, ističu.

No, pitanje je kako će na apele gospodarstvenika odgovoriti sve razine vlasti. Konkretno, iz Vlade  HNŽ-a rasprava o ovoj temi najavljena je za danas.

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

error: Content is protected !!