Ako smo izolirani, naše razlike su veće

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres Europske pučke stranke koji se održava na Malti važnim za cijeli region, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Europe i posebno zapadnog Balkana.

Naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona, a u rezoluciji se navodi da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Europska pučka stranka pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Europske unije da se više fokusiraju na region zapadnog Balkana.

Ivanić se govoreći na ovom kongresu osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu i naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli zapadni Balkan.

– Svi problemi i tenzije u regiji imaju veliki utjecaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je europska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolirani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna – naglasio je Ivanić.

Govoreći o obavezama koje su pred BiH na europskom putu, istaknuo je da ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabiliziranja zapadnog Balkana, a time i BiH.

Tema dvodnevnog kongresa Europske pučke stranke je “Budućnost Europe”, a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Europa suočava, vanjska i sigurnosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu sudjeluju brojni lideri iz Europe i regiona, među kojima su i lideri Europske unije, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, šefovi europskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri europskih političkih partija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!