Aluminij će postati hrpa željeza i sredstvo za izbornu kampanju

Sedam mjeseci od gašenja mostarskog Aluminija tu kompaniju koja je godinama nosila naziv hercegovački gigant nitko više ne spominje.

Dojam je da su se i vlasničke i preostale upravljačke strukture pomirile s činjenicom da je Aluminij ‘završena stvar’, bez obzira na konačni ishod pregovora s potencijalnim investitorima, izraelskom Abraham Grupom.

Danas je ‘na rasporedu’ sjednica Nadzornog Odbora na kojoj bi se trebalo razmatrati razrješenje s dužnosti aktualnog generalnog direktora Dražena Pandže. Podsjetimo, Pandža je već davno ponudio ostavku i zatražio razrješenje, ali NO je na prošloj sjednici dužnosti ‘oslobodio’ Borisa Vicana, dok je Pandža još na čekanju.

Tko nakon Pandže?

Razlog tome vjerojatno je i činjenica da Nadzorni odbor još nije pronašao ‘nasljednika’. Navodno, direktorska funkcija je nuđena nekolicini osoba, ali nitko nije želio ući u ‘igru’ s Aluminijem koji će vjerojatno uskoro krenuti putem službenog stečaja.

U krugu tvornice i dalje se ‘vrti’ 100 zaposlenika. Kako doznajemo, oni će dio Aluminija biti do kraja mjeseca, a potom slijedi novo ‘rezanje’ radnih mjesta.

Uskoro će se održati i Skupština društva koja bi trebala dati svoje mišljenje na prijedlog ugovora o suradnji s Abraham grupom, koja želi unajmiti dio mostarske tvornice i započeti s poslom. Prije nekoliko dana federalna ministrica financija Jelka Milićević nije bila pretjerano optimistična po tom pitanju navodeći da su problemi u aluminijskoj industriji ostali isti, visoka cijena električne energije.

Prazna obećanja

Premda su politički lideri mjesecima davali izjave o mogućem oporavku tvornice, jasno je da su potezi išli u suprotnom pravcu polaganog smirivanja bunta i konačnog gašenja tvornice koja je propala zbog dugova većih od 400 milijuna maraka za koje još nitko nije odgovarao. Pitanje je i hoće li odgovarati. Najavljene su istrage, upućene javne ‘prijetnje’ neimenovanim ‘odgovornim’ osobama, ali sve je ubrzo zamrlo i nestalo s javne scene. Što su istražitelji pronašli zasada je javnosti nepoznato.

Aluminij će ostati hrpa željeza koje će možda poslužiti za ratovanje i dizanje tenzija u predizbornoj kampanji u Mostaru, ako ove godine budu održani izbori u gradu na Neretvi, što je također pod velikim znakom pitanja.

 J. S.

4 thoughts on “Aluminij će postati hrpa željeza i sredstvo za izbornu kampanju

 • veljača 11, 2020 at 11:50 am
  Permalink

  Ma skinite se skurca vi i alminiski koje budale jos daje place i odakle tim lezi hljebovicima sto se vrte po alminiju. Otvorite farmu krav a ti 100 radnika nek ih oplodzivaju eto telad papci.

  Reply
  • veljača 11, 2020 at 2:59 pm
   Permalink

   Mozda suti toji papci mater oplodili pa ispo ti taki neotesan

   Reply
  • veljača 11, 2020 at 4:57 pm
   Permalink

   Da ima dtzave izakona svebise davno ispitalo svima je cilj fase sve prikrije i usuti od glave riba smrdi

   Reply
 • veljača 11, 2020 at 4:00 pm
  Permalink

  Jelki nije problen struja nego sta ona usvemu moze izvuc kao iz svake propale firme

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!