ALUMINIJ I DALJE NA APARATIMA ČEKA SUDBINU: Novalić otkazao sastanak s Izraelcima

Planirano je bilo da se sastanak Vlade FBiH i predstavnika izraelske Abraham grupe održi ovaj tjedan, ali je jučer došlo do promjene plana te će novi termin biti utvrđen naknadno

Sastanak čelnih ljudi Vlade Federacije BiH i izraelske Abraham grupe, koja je dala svoju ponudu za kupnju mostarskog Aluminija, neće biti održan ovaj tjedan kako je prvotno bilo najavljeno. Naime, kako Dnevni list saznaje sastanak je prolongiran na zahtjev federalnog premijera Fadila Novalića, ali bez detaljnijeg obrazloženja.  

Podsjetimo, nakon što je Abraham grupa prije petnaestak dana predstavila Vladi FBiH plan za ponovnim pokretanjem proizvodnje u ‘ugašenoj’ mostarskoj kompaniji, iz Vlade su poručili da će zbog obujma materijala i vremena potrebnog da se sve prevede s engleskom na ‘naše’ jezike trebati barem dva tjedna do novog sastanka. Planirano je bilo da se taj sastanak održi ovaj tjedan, ali je jučer došlo do promjene plana te će novi termin biti utvrđen naknadno.

Gross najavio velika ulaganja

Podsjetimo, Amir Gross Kabiri, predsjednik M. T. Abraham Grupacije, u intervjuu za Dnevni list kazao je da grupacija na čijem je čelu želi Aluminij vratiti na pravi put, spriječiti bankrot, spasiti radna mjesta i očuvati jednog od zlatnih dragulja Federacije.

Gorss je objasnio da će ukupna ulaganja iznositi oko 200 milijuna eura plus što se planira graditi posebna termoelektrana za potrebe Aluminija.

Aluminij trenutno ne radi i, u prvoj fazi, zahtijeva značajne nadogradnje na 256 ćelija postrojenja za elektrolizu, koje su ozbiljno oštećene za vrijeme agresivnog gašenja opskrbe električnom energijom u srpnju 2019. , kako bi se osigurao nesmetan i učinkovit rad čime se smanjuje potrošnja električne energije. Ukupna investicija potrebna za ostvarenje ovih planiranih nadogradnji procjenjuje se na 50 milijuna eura. Nadalje se procjenjuje da će ovaj napor potrajati 24 mjeseca dok svih 256 ćelija ne bude u radnom stanju, a proizvodne linije u pogonu dostignu 90% proizvodnog kapaciteta. Dodatno ulaganje od 160 milijuna eura bitno je za postizanje ciljeva naše Grupe koji su povećati proizvodne kapacitete i stabilizirati postojeće topionice, uvesti novu operativnu učinkovitost, otvoriti novu i visoku krajnju liniju proizvoda uglavnom za izvoz, što će stvoriti više radnih pozicija u tvornici i okolnim industrijama koje su s tim povezane. Našom stručnošću želimo poboljšati prakse upravljanja koje će osigurati dugoročnu stabilnost i profitabilnost, pokazujući tako još jednom Federaciju Bosne i Hercegovine kao regionalnog i globalnog proizvođača i izvoznika aluminija, kazao je Gross.

Struja problem

Kako se i očekuje, problem u razgovorima s Vladom FBiH može biti pitanje cijene električne energije. To je obostrano sklizak teren na kojem je teško ‘igrati’. Vlada je nekoliko puta dosada napominjala da nema namjeru subvencionirati struju budućim investitorima, a to je upravo ono što investitori traže. Ostane li se obostrano na takvim stavovima, pregovori su osuđeni na propast, a Aluminij će na kraju otići u stečaj.

Osim, ako se u međuvremenu ne pojavi neki enormno bogati investitor kojemu cijena struje nije važna, što je iluzorno očekivati. Treba napomenuti da se još čeka na arapsku ponudu. Nakon sastanka s čelnim ljudima Aluminija, iz WAQT Trade LLC-a najavili su da će vrlo brzo dati svoju ponudu, ali do danas im nema ni traga ni glasa. Možda su u kontaktu s čelnicima Vlade FBiH, ali ta informacija zasada nije dostupna javnosti.  

Da. L.

Žilić tvrdi da će kupiti Aluminij

Pojedini portali jučer su objavili informaciju da je Ivan Žilić, milijarder porijeklom iz Vareša, a koji trenutno živi u Luksemburgu, poslao pismo namjere Vladi Federacije BiH u kojem navodi kako ”u kratkom roku namjerava preuzeti spomenutu tvrtku, bez obzira na cijenu električne energije”. Kako je u pismu naveo Žilić, ”cilj stjecanja svih dionica je srednjoročno restrukturiranje cijelog poduzeća”. Žilić je u pismu naveo kako ”u tu se svrhu odmah mogu dobiti sredstva iz kapitala”. ”Količina raspoloživih sredstava ovisi o bonitetu tvrtke. Prvom tranšom odmah je dostupan iznos od 520 milijuna eura koji se ne koristi samo za kupnju dionica, već i za obnovu tvrtke. Sljedećih 200 milijuna eura predviđeno je za daljnju tranšu kako bi se tvrtka u potpunosti oslobodila od duga i učinila je prikladnom za budućnost”, navodi Žilić u pismu Vladi Federacije BiH.

Žilić nije nepoznat javnosti, već nekoliko puta po medijima je govorio kako je najbogatiji Hrvat i veliki izumitelj, a između ostalog nudio se da spasi Uljanik, Petrokemiju, Agrokor, Hypo banku, KK Zadar…

Ništa od spomenutog nije konkretizirano i realizirano, tako da je teško očekivati kako će u slučaju Aluminija biti drugačije.

Sindikat se ponovno organizira

Kako saznajemo, s obzirom da je sudbina mostarske kompanije neizvjesna, preostali radnici Aluminija odlučili su se ponovno sindikalno organizirati kako bi se službeno mogli boriti za svoja prava u slučaju različitih razvoja situacije.

error: Content is protected !!