ALUMINIJ NIJE PROPAO, ALUMINIJ JE UNIŠTEN: Slijedi gašenje, potom stečaj i stečajni upravitelj, radnici idu kući, a ministri na odmor dok se bura ne stiša

Ministri u kuloarima već mjesec dana govore kako će ‘pobjeći’ iz BiH na ljetni odmor kad nastupi gašenje Aluminija, dok se ‘bura ne smiri’

Jedna strana je tražila manju cijenu struje i čvrst ugovor o opskrbi električnom energijom. Druga strana nije pristala na to. Pregovori su završeni neuspješno. I to je to. To je sukus čitave priče oko jučerašnjih razgovora predstavnika Vlade FBiH i Aluminija s potencijalnim investitorom Glencoerom, koji je od jučer, barem je tako rekla službena politika, ispao iz igre.

Nema smisla ići dalje

Što dalje? Gasi li se danas Aluminij ili ne? Uprava mostarske kompanije otvoreno govori da nema smisla produžavati agoniju, te da ne vidi način za daljnje poslovanje. Novca za struju nema, novca za sirovine nema, novca za radnike nema, o tehničkom stanju postrojenja iluzorno je govoriti…

Očekivani slijed poteza je slijedeći: 1. Večeras se gasi Aluminij! 2. Kompanija ide u stečaj. 3. Dolazi stečajni upravitelj, ostali idu ‘kući’. 4. Dolazi novi vlasnik koji ni sam ne zna što će s ugašenim divom.

Jasno je kao dan da Aluminij više neće postojati. Čak i ako se nekim čudom postigne dogovor s jednim od preostala dva potencijalna kupca, pitanje je u kakvom obliku će Aluminij nastaviti s radom. U prvi plan sada dolaze investitori iz Dubaija, resorni ministar Džindić javno je pohvalio njihovu ‘priču’, ali ono što nije izašlo u javnost jeste da ni oni nisu bili spremni plaćati struju dok se ne izvrši dubinska analiza Aluminija. Na pregovorima su iznijeli stav da se Vlada FBiH pobrine za struju dok oni analiziraju stanje. Sad, nakon što je Glencore ‘završio’, možda promijene stavove jer Aluminij od večeras nema struje. Ako se krene s procesom gašenja proizvodnje, a 99 posto je sigurno da hoće, ponovno pokretanje koštat će nove investitore ogroman novac.

Nova kompanija u igri

Osim Dubaija, jučer je javnosti prezentirano i pismo kompanije ‘Mann World Holding Trust’ koja traži sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije.

U pismu je iskazan “interes Trusta da istraži financiranje projekta Aluminijskog kombinata Mostar” jer, kako su naveli, nedavno su “saznali za odluku FBiH da se traži strateški partner za Aluminijski kombinat Mostar.

-Sukladno tome, Trust je zainteresiran za daljnje razgovore o potencijalnoj kupnji Aluminijskog kombinata Mostar. U tu svrhu zahtijevamo da strane potpišu dokumente o nedozvoljenom odavanju poslovnih tajni kako bi se omogućilo potpuno otkrivanje i razmjena informacija vezanih uz transakciju i povezanu strukturu financiranja. Ako je ovaj uvjet prihvatljiv za vas, navedite daljnje upute i informacije o statusu i uvjetima koje zahtijevaju trenutni dioničari uključujući vaš Nadzorni odbor, FBiH i Republiku Hrvatsku, usmjeravanjem svih komunikacija i kontakt informacija putem našeg predstavnika i europskog analitičara, gospodina Teomana Alibegovića, stoji u pismu koje potpisuje predstavnica ove kompanije Pascale Henn.

Čak i ukoliko je interes dvije navedene kompanije doista stvaran, pitanje je ima li Aluminij vremena da izbjegne stečaj. Nema.

Prokleta politika

Gledajući od kada datiraju problemi Aluminija, ne može se sakriti činjenica da je Vlada naprosto prekasno reagirala i punim gasom se uključila u rješavanje problema. Jasno, sada će u prvi plan iskočiti politika i međusobno upiranje prstiju u krivca – Mostar će upirati u Sarajevo, Sarajevo u Mostar. A u Vladi FBiH sjede i ‘Mostar i Sarajevo’. Ministri iz HDZ-a BiH, SDA i SBB-a imali su pet godina vremena da shvate da će Aluminij propasti ukoliko se hitno ne reagira. Imali su na stolu dovoljan broj apela, upozorenja, kalkulacija…

Sve dok kazaljka nije stala na 12:05, nije bilo prave akcije. Politika se uglavnom bavila promjenama čelnih ljudi kompanije, umjesto traženjem rješenja. Problem struje ne postoji od jučer, prisutan je od postanka kompanije, a danas se kao svi čude visokoj cijeni struje.

Izjave koje politički dušebrižnici daju posljednjih dana su degutantne i nisu ništa drugo nego bijeg od odgovornosti. Ukratko, znali su – nisu željeli pomoći. Ako ta konstatacija nije točna, onda su politički predstavnici potpuno nesposobni. Danas, kada Vlada nešto i pokušava, vremena više nema.

Što reći o Vladi Republike Hrvatske, 12 postotnim vlasnicima, koja nijednom otkako je nastupila posljednja kriza nije rekla nijednu jedinu riječ niti je odgovorila ni na jedan dopis koji im je odaslan iz mostarske kompanije.

Da stvar bude gora, ministri u kuloarima već mjesec dana govore kako će ‘pobjeći’ iz BiH na ljetni odmor kad nastupi gašenje Aluminija, dok se ‘bura ne smiri’.

Od Aluminija su svi dignuli ruke, za sudbinu 900 radnika nikog nije briga. Zbog čega je politici uopće potrebna firma kojoj treba davat novac!? Valjda bi ‘trebalo’ biti obratno? Aluminij nije propao, Aluminij je uništen! Tko je slijedeći na redu?Da. L.

Naglo ili programirano gašenje?

Nejasno je na koji način će biti provedeno gašenje Aluminija. Da tvornica ne bi bila zauvijek izgubljena potrebno je programirano isključivanje koje zahtijeva puno vremena, čak i do mjesec dana. U tom slučaju šteta je manja nego kada dođe do naglog isključenja, i moguće je, u neka bolja vremena, ponovno aktivirati tvornicu. Vlada FBiH, ukoliko je razumna, trebala bi omogućiti provođenje tog postupka. 

Džindić: Glencore se ponio neprofesionalno

Federalni ministar Nermin Džindić rekao je jučer da je došlo do promjene Glencoreovog stajališta, te da je ova kompanija odustala od prvobitne ponude koju je usmeno dala upravi Aluminija, odnosno da sufinancira ili financira električnu energiju u iznosu od 50 eura po megavatsatu.
“Pregovori su krenuli s tim informacijama, ali je tokom sastanka Glencore priopćio da nije spreman preuzeti sufinanciranje ili financiranje u tom iznosu. Problematizirali su pismo koje su sami poslali Vladi. Povukli su se iz pregovora i neprofesionalno se vratili korak unazad”, rekao je on.
Predstavnici malih dioničara, koji su prisustvovali sastanku, dodao je, izrazili su negodovanje zbog promjene stava Glencorea. 

“Tražili su, pored toga što Glencore tu ostvaruje enormno visoku dobit, da se uključe u spas Aluminija”, kazao je on.
Naveo je kako će Vlada FBiH pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 posto, koliko ima u Aluminiju, te nastaviti tražiti strateškog partnera što je preduvjet da ova firma ne ode u stečaj. Najavio je da Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju pregovore sa svim potencijalnim investitorima. 
“Jutros (jučer, nap.a) smo dobili još jedno pismo namjere od firme Manna World Holding Trust, u kojem traže sastanak s premijerom FBiH, dopremijerkom Miličević i sa mnom. Traže da vrlo brzo sjednemo i razgovaramo o suradnji i mogućem spasu Aluminija”, otkrio je Džindić.

Pandža o gašenju: Dođite sutra s nama i budite prisutni

Dražan Pandža, direktor Aluminija, kazao je da je zahvalan predstavnicima Vlade FBiH na uloženom naporu, kao i predstavnicima investitora. 
“Razjasnili smo ono što je trebalo razjasniti i to je, prema mom mišljenju, najvažnija poenta ovog sastanka. Sjeli smo i raščistili sve – kakvo je stanje, resetirali smo postavke. Znamo kakav je njihov stav, znamo kakva je pozicija i možemo reći da se ona nije promijenila do prvog sastanka”, poručio je Pandža. 
Na pitanje novinara što će biti dalji koraci, odnosno da li će doći do gašenja Aluminija, Pandža je poručio: “Dođite sutra s nama u 12.00 sati i budite prisutni”. 
Džindić je na pitanje što će se dalje dešavati ponovio da Vlada FBiH nastavlja pregovore s potencijalnim investitorima.
Na pitanje novinara da li će Vlada FBiH eventualno pregovarati s EP HZHB, jer prema najavama uprave Aluminija, slijedi gašenje poduzeća, Džindić je kazao kako elektroprivrede imaju zakone po kojima rade. Vlada FBiH, dodao je, ne može niti hoće narediti nekome da radi protuzakonito. 
“EP HZHB je 293 milijuna izložena prema Aluminiju. To spada u visoki stupanj potraživanja. Vlada FBiH radi u skladu sa zakonima, prema kojima ne postoji mogućnost subvencioniranja, a pogotovo ne na tako nefer ponudu Glencorea da Vlada FBiH putem elektroprivreda subvencionira ili pomaže za cijenu iznad 25 i 40 eura”, rekao je Džindić.

12 thoughts on “ALUMINIJ NIJE PROPAO, ALUMINIJ JE UNIŠTEN: Slijedi gašenje, potom stečaj i stečajni upravitelj, radnici idu kući, a ministri na odmor dok se bura ne stiša

 • srpanj 9, 2019 at 10:54 am
  Permalink

  PA lopovima je bila I pridana u sake dabi drugi dosli po kajmak I opljackali je staste to vi vidjeli dobrog od rata do sada

  Reply
 • srpanj 9, 2019 at 10:57 am
  Permalink

  Aluminij je vec davno propao, ali je i unistavan.

  Reply
  • srpanj 9, 2019 at 6:28 pm
   Permalink

   U Jugoslaviji Aluminijski kombinat je bio jedan od najuspjednijih firmi bivse velike ugledne SFRJ.

   Reply
   • srpanj 9, 2019 at 7:00 pm
    Permalink

    Kasno marko na kosovo dodje

    Reply
 • srpanj 9, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  Idite u ilice i zgradu Hdz koga ste financirali i pred vladu u Hr vi ste za njih kurtoni papa vracajte se u Bosnu

  Reply
 • srpanj 9, 2019 at 10:03 pm
  Permalink

  I dok se mi prebrojavamo po krvnim zrncima, hajduci odoše sa lovama, a mi kao iznenađeni. Pa to je ono što smo birali, ja ne vidim u čemu je problem. Ovako se devastira država i nama ne smeta što je Hrvatska vlasnik 12% aluminjuma, ne vidimo problem uzurpiranja BH imovine u hrvatskoj, nesmetanog korištenja hidropotencijla Bh itd…itd..( slično je i u RS samo što tamo sve koristi Srbija ). Glasamo za nih nek se pljačka i uništava to je u interesu naših” matičnih država”. Nek ugase Aluminijum a radnike u Hrvatsku da rade u turizmu? Jadni smo mi, jadni…

  Reply
  • srpanj 10, 2019 at 6:02 am
   Permalink

   Nismo mi jadni već sarajevo treba da odmakne šape od hercegovine

   Reply
 • srpanj 10, 2019 at 6:03 am
  Permalink

  Nismo mi jadni već sarajevo treba da odmakne šape od hercegovine

  Reply
  • srpanj 10, 2019 at 7:30 am
   Permalink

   Jebalo te Sarajevo kretenu jedan, covic te opljacko i onaj smrad ljubic Sarajevo nikada nije moglo prismrditi u Aluminiski kombinat,

   Reply
 • srpanj 10, 2019 at 12:42 pm
  Permalink

  ZNAM POUZDANO DA SU DIREKTORI IMALI ENORMNO VELIKE PLATE , DA SE ARCILO I TROSILO NA SVE I SVASTA VEC GODINAMA ….. A SADA SVI BJEZE OD ODGOVORNOSTI …..

  Reply
 • srpanj 10, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  DA JE BILO DOBRE VOLJE DAVNO SE MOGAO RJESITI PROBLEM STRATESKOG PARTNERA , NOVOG VLASNIKA I SLICNO … HDZ-u JE NEJBITNIJE BILO DA IMA PAR HILJADA GLASACA ( ZAPOSLENI I CLANOVI PORODICA ISTIH ) ….. KINEZI POKUPOVASE SVU POSRNULU INDUSTRIJU PROZVODNJE METALA A NIKO SE NIJE SJETIO NI DA IM PONUDI ALUMINIJ …

  Reply
  • srpanj 12, 2019 at 10:35 pm
   Permalink

   Da im ponudi, Kinezima, pa da se otkriju svi lopovluci.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!