Ambasadori Kvinte održali sastanak sa predstavnicima Srba u institucijama BiH

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i entiteta Republika Srpska.Sastanku su prisustvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije te šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, prenosi klix.ba

Sa druge strane stola bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Prema nezvaničnim informacijama Dodik je stranim diplomatama prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

Sastanak je sazvan zbog posljednje odluke zvaničnika Republike Srpske da obustave rad u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u tom entitetu.

Podsjetimo da je jučer iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručeno da sve strane trebaju poštovati odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike su pozvali da izvršavaju svoje ustavne dužnosti. Iz OHR-a je poslana slična poruka.

Ambasadori su napustili zgradu Predsjedništva BiH bez izjava za medije. 

Za sada nema informacija o zaključcima sastanka niti o tome kakve su poruke poslale diplomate političarima iz bh. entiteta.

FOTO:avaz.ba

error: Content is protected !!