Američki izvještaj o klimi u suprotnosti s tvrdnjama Trumpove administracije

U obimnom američkom izvještaju o klimatskim promjenama zaključuje se da je globalno zagrijavanje snažnije nego ikada, što je u suprotnosti tvrdnjama Trumpove administracije koje umanjuju ulogu čovječanstva u klimatskim promjenama.

Izvještaj koji je objavljen u petak jedan je od dvije naučne procjene koje se provode svake četiri godine. Također je objavljen i nacrt izvještaja o tome kako globalno zatopljenje utječe na SAD.

Unatoč strahovima nekih naučnika i ekoloških aktivista, David Fahey iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu i nekoliko autora su kazali da nije bilo nikakvog političkog miješanja ili cenzurisanja konačnog izvještaja od 477 stranica, izvještava AP.

– Dosta toga što smo naučili u protekle četiri godine sugerira mogućnost da su stvari možda ozbiljnije nego što mi mislimo – rekao je Robert Kopp s Univerziteta Rutgers, jedan od desetina naučnika unutar i izvan vlade koji su pisali ove izvještaje.

Planeta Zemlja se od 1900. godine zagrijala za jedan stepen Celzijusa, a nivo mora se podigao za više od 20 centimetara. Toplotni valovi, poplave i šumski požari sve su češći.

S druge strane, ministar energije Rick Perry i direktor Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt su u više navrata kazali da ugljen dioksid nije glavni krivac za globalno zagrijavanje.

Međutim, naučnici su zaključili da je “izuzetno vjerovatno”, što znači sa sigurnošću od 95 do 100 posto, da je čovječanstvo krivac za globalno zagrijavanje, većinom zbog ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu sagorijevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!