Američki tinejdžer složio Rubikovu kocku za 5,2 sekunde i osvojio naslov svjetskog prvaka

Mladi Amerikanac Max Park nastavio je svoj meteorski uspon u natjecateljskom svijetu Rubikove kocke pobijedivši favorita Feliksa Zemdegsa na putu ka osvajanju dvostruke krune u finalu Red Bull Rubik’s Cube Svjetskog prvenstva koje je održano ovog tjednau Moskvi.

Osim trofeja svjetskog prvaka, 25 natjecatelja iz 11 zemalja borilo se i za nagradni fond od 30 tisuća dolara.

Glavni favorit među njima je bio Australac Zemdegs, višestruki svjetski rekorder u brzini slaganja kocke.

Međutim, na putu mu je stajao 17-ogodišnji Park, koji pripada novoj generaciji igrača sa sjajnim predstavama u disciplnama “3×3” i “najbrža ruka”.

Park je upravu u potonjoj disciplini nadmašio konkurenciju u Moskvi prije okršaja sa Zemdegsom u disciplini “3×3”.

Sačuvavši najbolje za kraj, Park je pobijediog Zemdegsa u četvrtfinalu, a potom i sunarodnjaka Patricka Poncea u dramatičnom polufinalu.

U finalu ga je čekao Philipp Weyer iz Njemačke, a takmičari i navijači u publici ostali su u čudu kada je Park zapečatio pobjedu nad Weyerom sjajnim konačnim vremenom od 5,2 sekunde i tako osvojio svoj drugi trofej.

Parkov otac Schwan otkrio je da mu je talent sina pomogao da se nosi sa životom, jer Max zbog autizma često ima problema sa druženjem, razgovorima i gužvama.

“Ovo takmičenje je veliki korak naprijed za Maxa. Inače, on nastupa na lokalnim takmičenjima u SAD-u, a činjenica da je došao u Moskvu zbog ovog i da je pored sasvim novog iskustva za njega uspio i pobijediti je sjajna”, objasnio je on.

Francuskinja Julette Sebastien uspjela je napraviti impresivan preokret u finalu ženskog “3×3” takmičenja protiv braniteljice naslova Dane Yi iz SAD-a.

U disciplini “Re-Scramble” titulu je ponio Ricky Meiler iz Njemačke savladavši u finalu Rusa Dmitrya Aniskina.

Takmičenje je pratio i Erno Rubik, mađarski profesor koji je izmislio Rubikovu kocku.

 “Kocka može naučiti ljude kako da vide kroz probleme i crpe inspiraciju za njihovo rješavanje. Za mene je to najvažnije na ovom turniru”, rekao je profesor Kubik.

error: Content is protected !!