AMUS pred gašenjem: Za unutarnje sukobe autora postoji 5 milijuna (KM) razloga?!

Neki od autora smatraju da su “zakinuti i da zaslužuju veći honorar”, dok drugi tvrde da pojedinci AMUS koriste kao bankomat. Koliko je haotično pokazuje i to da postoje dva paralelna  upravna i nadzorna odbora. Licencu vratiti izvornom vlasniku – bh.autorima

Stanje u Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) teško je u potpunosti  objasniti. Čini se da ni sami autori nisu sigurni što se točno dešava. No, jedno je sigurno. Problemi su veliki, a pojedini čak spominju i gašenje  ovog  jezgra umjetnika. Posljednjih mjeseci  AMUS potresaju brojne afere, a u kakvom se stanju trenutno nalazi, najbolje govori činjenica da postoje dva paralelna upravna i nadzorna odbora, da iza sebe imaju nekoliko pokušaja održavanja Skupštine, da se pojedinci predstavljaju kao čelnici AMUS-a, iako imenovanja nisu potvrđena…

Novinari ponovo nepoželjni

U srijedu, 15. svibnja, održana je još jedna Skupštna AMUS-a, kojoj je OPET bilo zabranjeno prisustvo novinara, a salu je obezbijeđivalo nekoliko zaštitara. Ahmed Švrakić, kazao nam je da su Skupštinu sazvali novoizabrani članovi,a čija imenovanja još nisu potvrđena.

– Sutra ( danas, 17.05., op.a) je rok da se dostave odgovori na desetak pitanja koje smo postavili starom rukovodstvu, a glavno je – gdje je novac autora. Problemi u AMUS-u nisu od jučer, traju nekih sedam godina. Sve ovo što se dešava dovodi u pitanje cijelu muzičku scenu u BiH. Mora se postavti novo rukovodstvo, moraju doći novi ljudi koji će čistih ruku transparentno i odgovorno raditi. A, ono je što je daleko najvažnije jeste da se licenca treba vratiti svom izvornom vlasniku, a to su bh. autori, a ne da bude u rukama nekolicine koja odlučuje o sudbini ostalih – rekao nam je Švrakić.

Na pitanje da li je krajnji cilj, zapravo, gašenje AMUS-a, Švrakić kaže da se boji da pojedinci svjesno idu ka tome kako bi se izbjegla provjera poslovanja, a na pomolu su i krivične prijave.

Bura oko dodjele tantijema članovima Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca AMUS, odnosno kome treba platiti veće honorare, a kome manje, još ne jenjava. Nije ovo prvi put da se članovi AMUS-a međusobno optužuju i verbalno sukobljavaju jer mnogi od njih smatraju da su “zakinuti i da zaslužuju veći honorar”, dok drugi tvrde da pojedinci AMUS koriste kao bankomat.  Bh.autori se ( s pravom) bune i zbog toga što tantijeme uredno dobijaju autori koji nisu iz BiH, dok oni ne mogu dobiti dio kolača u Srbiji ili Hrvatskoj, na primjer.

Demotivacija muzičara

Podsjetimo, sukob unutar asocijacije je posebno kulminirao kad je Upravni odbor AMUS-a uputio članovima informaciju u kojoj, između ostalog, skreće pažnju na enormne neregularnosti u pogledu emitiranih  djela u programima određenih emitera, te da su neki autori zahvaljujući tome odjednom “zaradili” ogromne honorare, dok su drugi dobili mizeriju. Ovo su samo neke nelogičnosti, a očito je da za ove sukobe ima 5.000.000 razloga, koliko približno iznosi budžet AMUS-a.

I dok se na stotine mladih i talentiranih autora, članova AMUS-a, pokušava izboriti za svoje mjesto pod muzičkim nebom, demotivacija ovakvim stanjem je neminovna, a to se najbolje ogleda u naplati na njihovim bankovnim računima. B. K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!