ANALIZA UGLEDNOG LISTA: SAD mogu pomoći BiH – kazniti ‘velike face’ politike i gurati NATO u prvi plan

Ugledni list Foreign Policy analizirao je moguće posljedice francuskog kočenja otvaranja pretpristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a kroz prizmu utjecaja Moskve i Pekinga na regiju Zapadnog Balkana, a nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji nije bio za početak pregovora već je pitanje proširenja EU-a pomjerio u 2020. godinu uz dodatne uvjete nadgledanja reformi u dvjema zemljama.

Stav autora analize je da se time otvara novi poligon za pojačanje utjecaja Rusije i Kine, a što može zaustaviti samo Washington. Foreign Policy, nadalje, navodi da Zapadni Balkan neće čekati da se Europa smiluje uz ocjenu da je zanemarena uloga te regije kao najvažnije točke u balansu moći na Starom kontinentu. Navodeći primjere fianncijskog prodora Rusije i Kine u regiju, među ostalim i kroz projekt tuzlanske termoelektrane, navedeni list ističe da Kina nastupa s mega projektima, dok Rusija poluge drži kroz energetski sektor. Svemu tome, kako se ističe, može u kraj stati Washington, koji se prije 20-ak godina pokazao kao veliki igrač na tlu bivše Jugoslavije.

“SAD ima šansu simbolično se vratiti na tlo gdje su napravile najveći vanjskopolitički uspjeh nakon Hladnog rata. Da bi uspjele u tome, Washington mora kratkoročnim i dugoročnim inicijativama smanjiti efekat francuskog veta i ponuditi Zapadnom Balkanu održivu, američku verziju budućnosti. Prvo, NATO mora ući u regiju kroz prihvaćanje članstva Sjeverne Makedonije u prosincu 2019. te kroz “vaspitavanje” Milorada Dodika u BiH, a u cilju restarta euroatlanske perspektive u BiH“, navodi se.

U dijelu analize o BiH, ukazuje se da je Washington već napravio niz koraka u kontekstu sankcioniranja Milorada Dodika i Nikole Špirića, kao političara koji, u očima SAD-a, predstavljaju utjelovljenje korupcije. Upravo se kroz tu kapiju kažnjavanja koruptivnih visokorangiranih osoba može pokazati građanima BiH i regije da život koji nudi Europa jest bolji od vizije koju nude Kina i Rusija.

“Kako se to može učiniti? Kroz dodatno sankcioniranje visokorangiranih političara zagriženih u korupciju“, navodi se u nalizi Foreign Policyja te podsjeća da je Washington već pokazao svojevrstan interes za regiju kroz dva izaslanika – Matthewa Palmera i Richarda Grenella.

Kao bitno se navodi potrebu da Washington uvjeri Fancusku da je u najboljem interesu Europe prihvaćanje napretka Sjeverne Makedonije i Albanije i započinjanje pregovora. Isto se, jednog dana, mora prepoznati i BiH i Kosovu, a kako bi se narušili interesu sila koje žele destabilizaciju Zapada, dodaje se te zaključuje da je bonus u tome što bi i sama Amerika mogla sebi priuštiti pozitivan imidž koji bi time zadobila, a nije da joj takvo što ne nedostaje.

error: Content is protected !!