Andabak oslobođen: ‘Danas sam slobodan čovjek, vjerovao sam u Sud BiH’

Sud BiH osudio je Muamira Jašarevića i Seada Velagića na ukupno dvije i pol godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci za nečovječno postupanje prema dva zatvorenika i mučenje jednog, kao izvršitelj te suizvršitelj, dok je Velagić kao suizvršitelj osuđen na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema dva zatvorenika.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su ta djela Jašarević i Velagić počinili kao pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Livno. Vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i da isti nije počinjen na području Livna, nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sustava zlostavljanja.

Temeljem toga, Jašarević i Andabak su po zapovjednoj odgovornosti, koju im je Tužiteljstvo BiH stavilo na teret, oslobođen po 17 točaka optužnice, kao i za pet, za što su izravno optuženi.

Velagić je oslobođen za dvije točke optužnice kojima su mu na teret stavljena zlostavljanja dva zatočenika. Vijeće nije našlo dokazanim da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je to Tužiteljstvo BiH navelo u optužnici. Jašareviću i Velagiću su prvostupanjskom presudom mjere zabrane produžene a Andabaku ukinute.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO podružnica Livno organizirala je u srijedu na Trgu kralja Tomislava u Livnu doček pukovnika Zdenka Andabaka, koji je presudom Suda BiH oslobođen optužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Andabak je prije tri mjeseca, također, oslobođen u procesu u kojem ga je Tužiteljstvo teretilo da je zapovijedao akcijom u selu Grborezi pored Livna 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a ubili jednu osobu bošnjačke nacionalnosti, a drugu ranili.

– Ovo je moja pobjeda, pobjeda mojih suboraca, odvjetnika i obitelji nad Tužiteljstvom i domaćim elitama koje su mi sustavno postavljale trnje po putovima osobne slobode. Danas sam slobodan čovjek, vjerovao sam u Sud BiH te svakom mogu pogledati u oči, a neka se upitaju neki mogu li to isto učiniti – izjavio je Andabak na dočeku u Livnu.

On je prozvao neimenovane ljude u županijskom MUP-u koji su, po njegovim riječima, u Sarajevo i Banja Luku slali dokumentaciju kako bi njemu podmetnuli, a spasili neke druge ljude “koji su radili stvari koje nisu trebali raditi”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!