Anel Bektaš: Želimo biti primjer za ulaganja dijaspore u domovinu!

Priča o bosanskohercegovačkoj dijaspori i njenom ekonomskom potencijalu dugo je tema u domaćoj javnosti. Anel Bektaš, koji trenutno živi u Danskoj, donosi jednu od uspješnih priča koja pokazuje da ulaganje može donijeti rezultat, nova zapošljavanja i razvoj u Bosni i Hercegovini.

Okupio tim

-Odlučio sam okupiti tim u Bosni i Hercegovini te smo pokrenuli kompaniju krajem 2016. godine, u suradnji s danskom firmom Freund Elektronik iz Danaske, u kojoj ja radim od 2015. godine. Radimo razvoj i distribuciju vlastitih programa – interfon sistemi, kuća automatizacija, audio sistemi, serveri i sisteme za kontrolu pristupa, pojašnjava Bektaš.

U skladu s dugoročnim planovima, a bazirano na pozitivnim iskustvima u suradnji s pojedinim tehnološkim kompanijama u Bosni i Hercegovini i sa željom da zadržimo pozitivan trend i “know how” u razvoju naših vlastitih tehnologija, odlučili su se napraviti iskorak u našoj zemlji.

-Trenutno je velika potražnja za našim proizvodima u zemljama Skandinavije, posebno Danskoj, te je danska kompanija koja djeluje kao naš glavni distributer i marketinški odjel za ovo tržište. Naša ponuda spada u viši rang, proizvodi su lakši za ugradnju i osiguravamo adekvatnu podršku na zahtjev korisnika. Imamo zaokružen biznis model, na nama je da nastavimo sa radom i provedemo zacrtano, dodaje Bektaš.

Suradnja s USAID-om

Anel nam govori da kompanija nastavlja s razvojem sistema kućne automatizacije te daljim rastom kroz inovacije i ponudu na tržištu, a uz to dolaze i nova zapošljavanja.

-Ostvarili smo suradnju a USAID Diaspora Invest kroz grant program i tehničke podršku, te je i to jedna od prednosti bosanskohercegovačkog tržišta gdje postoje izvrsne prilike za podršku u povezivanju, investiranju i razvojnim aktivnostima, dodaje Bektaš.

-Naš tim je pokušao i vjerujem da radimo dobar posao u Bosni i Hercegovini. To je samo po sebi moja poruka drugima koji razmišljaju – da li uložiti i pokrenuti posao u domovini, zaključuje Bektaš.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!