AP: U BiH se odražava rastući konflikt između Zapada i Rusije

Associated Press objavio je tekst o našoj zemlji, u kojem ukazuje što blokira uspostavu nove vlasti. U tekstu se navodi kako je dogovor lidera tri naroda suštinski potez jer je neformiranje vlasti dovelo do ekonomskog zastoja zemlje, ali i ukazuje da bi neslaganje između proruskih Srba i druga dva naroda o budućim odnosima BiH i NATO-a moglo ugroziti sporazum i zemlju uroniti u dublju krizu te pogoršati etničke podjele.

Podsjećajući na krvavi rat u BiH od 1992. do 1995. godine i trenutne stavove lidera, AP ističe da su glavni kamen spoticanja pitanje pristupanja NATO-i i plan reformi koje je potrebno provesti kako bi mu se BiH pridružila. Podsjeća se i da je NATO prošle godine BiH dao zeleno svjetlo, ali da su se Srbi snažno usprotivili toj ideji. Zaustavljeno je formiranje nove vlasti jer članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda inzistiraju na NATO reformama, dok član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda poručuje da će prihvatiti samo ulazak BiH u Europsku uniju, no ne i NATO.

“Ovaj spor odražava rastući sukob između Zapada i Rusije o budućnosti Balkana: dok Zapad želi vidjeti postojanu reformu regije i konačno pridruživanje EU i NATO-u, Rusija koristi svoje povijesne veze sa Srbima kako bi potkopala tu ideju. Nakon što je Crna Gora, još jedan balkanski povijesni saveznik Rusije, okrenula leđa Moskvi i 2017. godine se pridružila NATO-u, Srbija i Srbi u BiH ostali su jedini saveznici Kremlja u regiji. Srbija se drži vojne neutralnosti, a bh. Srbi najavljuju da će to slijediti.

Ne bude li postignut dogovor o formiranju vlasti, BiH će se vjerojatno suočiti s daljnjom političkom krizom koja će učvrstiti etničke podjele u zamlji. Uz taj zastoj, BiH će ostati iza svojih balkanskih susjeda kada je riječ o eurointegracijama, što će umanjiti nade u bolju budućnost mladih koji svake godine odlaze iz zemlje. Korupcija i nacionalizam mogu lako potaknuti daljnje podjele na etničkoj osnovi. Nestabilnost u BiH znači i nestabilnost na cijelom Balkanu, gdje Zapad pokušava iznova pokrenuti razgovore između Srbije i Kosova“,  piše AP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!