APELI UZALUDNI, BROJKE OKRUTNE: Mladi odlaze zauvijek!

Istraživanja pokazuju da čak i do 60% mladih želi otići iz BiH, bh. političari ne smatraju da je to gorući problem u zemlji koji će zasigurno obilježiti i njenu budućnost.

Odlučujući između dva teška pitanja, otići ili ostati, mladi iz BiH sve češće odlučuju otići. BiH je napustilo više od 150.000 mladih u potrazi za boljim životom. Političarima to nije alarm za uzbunu.

#NecuDaIdem  inicijativa je na društvenim mrežama koja upozorava na problem odlaska mladih. Pozivaju se korisnici da ‘podijele’ broj onih za koje znaju da su otišli ili koji namjeravaju otići. Rijetkost su oni koji poznaju manje od njih 10. Tako se nezaustavljivo povećava statistički broj od 2 milijuna osoba koje žive u inozemstvu, a čije je podrijetlo iz BiH. To je više od polovice stanovnika BiH. Svi podatci upozoravaju na drastičan ‘odljev mozgova’ i odlazak mladih, a podatci Svjetskog ekonomskog forum Globalne konkurentnosti, u toj kategoriji smjestili su BiH na 131. mjesto od ukupno 133 države. Međutim, unatoč tome što na ovaj gorući problem ukazuju čak i korisnici društvenih internet platformi, bh. političarima na dnevnom redu ove točke još nema. A, i “ne zna se kad će”…

Sve ostane na pukoj priči

Istraživanja pokazuju da čak i do 60% mladih želi otići iz BiH, bh. političari ne smatraju da je to gorući problem u zemlji koji će zasigurno obilježiti i njenu budućnost.

Diana Zelenika, zastupnica u državnom parlamentu, za DW kaže da su postojale inicijative pojedinih zastupnika na temu iseljavanja mladih, ali da je sve ostajalo samo na  – inicijativama.

– Kod vladajućih nema niti želje, niti volje za konkretan razgovor i korake na ovu temu. Najveći problem je u ispolitiziranom pravosuđu, korupciji i nepotizmu koji prolaze bez kazne što je rak-rana našega društva. Imamo divnu zemlju, resurse i obrazovane ljude, ali sve nepovratno gubimo jer je stvorena besperspektivnost i apatija. Nemamo dugoročne planove za razvoj, zapošljavaju se politički podobni umjesto sposobni, imamo političare kojima se imovinska kartica debelo ne podudara sa stvarnim stanjem, radnike koji mjesecima rade bez plaće i doprinosa i, unatoč svemu, teško nam je kazati ‘car je gol'”, ‘dijagnoza’ je ove liječnice-političarke o sadašnjosti u BiH, koja ima i dozu kritike prema odlazećima jer napuštaju sve bez “podizanja glasa”.

Zbog iseljavanja, smatra ona, budućnost BiH je neizvjesna jer neće imati tko puniti mirovinski fond.

“Naša budućnost bit će zemlja staraca bez mirovine i još veće sirotinje”, zaključuje ona.

Od političke sebičnosti do ugrožene nacionalne sigurnosti

Njenu ocjenu dijeli i jedan od najboljih poznavatelja demografskih prilika u regiji, Stjepan Šterc, profesor na Geografskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. On je u nedavnom intervjuu za magazin ‘Slobodna Bosna’ također govorio o alarmantnom stanju i pogubnim podacima o iseljavanju stanovništva iz naših krajeva.

Šterc je rekao da je upravo način upravljanja u ovim prostorima i državama najveći krivac pojave suvremenog egzodusa te da bi se takav način upravljanja mogao nazvati, kako je kazao, “političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”.

“Operativni plan izvršne vlasti nije postavljen sukladno programskim načelima i koncepcijama, demografska problematika nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje i naravno posljedice su nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji. Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno, opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima. Ljudskog”, zaključak je ovog demografa.

Međutim, po svemu sudeći, i ovi apeli su uzaludni, a brojke negativne statistike okrutno se povećavaju.

Mladi političarima trebaju samo za lijepljenje plakata

Damir Marjanović, sarajevski sveučilišni profesor i zastupnik također je mišljenja da mladi odlaze jer ne vide nadu ostankom u BiH.

“Političari dobrim primjerom trebaju dati dobar razlog za ostanak. Sada ne misle da je prioritet prioriteta zadržavanje mladih i vode se svojim osobnim željama i plaćama, ali kada ne bude ljudi koji će im za to puniti proračun – bit će kasno. Nemamo demografske politike, a već sada smo jako stara populacija i naše društvo je u odumiranju”, komentira za DW. 

I on sam je otac te kaže da ne zna što će kazati svojem djetetu nakon završetka školovanja, no ističe da mlade koji odu u razvijene zemlje za boljim životom ne treba osuđivati.

“U kampanjama se političari često pozivaju na mlade i to samo iz svojih političkih partija. Oni im lijepe plakate, a nakon izbora – ništa. Nema projekcije stanja i dugoročnih planova. Novoj generaciji kažem da smo mi, stariji, generacija rata i da nas ne trebaju slušati, nego uzeti život i sudbinu u svoje ruke. Ne sudimo mladima jer njihov odgovor na sve ono što se oko njih događa je odlazak. Vrijedni su i obrazovani, što očekujemo od njih u zemlji kakvu im mi ostavljamo?”, zaključuje profesor Marjanović.

Žele se vratiti, ali kad ostare

U istraživanju Studije o mladima koja je nedavno objavljena se navodi da, u usporedbi sa zemljama regije, mladi iz BiH izražavaju snažniju želju za odlaskom od vršnjaka iz Slovenije i Hrvatske,  ali znatno slabije od onih iz Srbije i s Kosova. Dakako, zabrinjavajući je podatak da 40%  mladih želi napustiti zemlju zauvijek, drugi dio, njih 18%, planira ostati u inozemstvu duže od 20 godina. Želju za povratkom izrazila je većina mladih ljudi, međutim, oni planiraju provesti najproduktivnije godine negdje drugo, što ima šire društvene posljedice, ocjena je stručnjaka u Studiji o mladima BiH.

B.K.

error: Content is protected !!