Atif Dudaković i ostali izlaze na slobodu

Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i drugi.

Osumnjičeni će biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Sud BiH je izrekao sljedeće mjere zabrane:

Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.

O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ.

Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

U skladu sa članom 126.b) stav 3. osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.

Tužiteljstvo BiH je nakon ispitivanja osumnjičenih jučer uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike. Sud je prijedlog Tužiteljstva odbio.

error: Content is protected !!