Bagdad i drugi irački gradovi ponovo bez interneta

U glavnom gradu Iraka Bagdadu i još nekim gradovima na jugu zemlje ponovo je blokiran pristup internetu.

U Iraku je u ponedjeljak ponovo omogućenpristup internetu koji je bio obustavljen od 2. oktobra usred antivladinih protesta u prijestolnici Bagdadu i još nekim gradovima na jugu Iraka.

Ipak, nakon što su u utorak u većem dijelu zemlje prestali antivladini protesti, ponovo je blokiran pristup internetu. Prema lokalnim izvorima, bez internetske veze su ostali mnogi gradovi, osim Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlada je nakon protesta, koji su počeli 1. oktobra, onemogućila pristup internetu u Bagdadu i još nekim gradovima na jugu Iraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka je u ponedjeljak saopćilo da je u antivladinim protestima u Iraku od 1. oktobra poginulo najmanje 110 osoba, a više od 6.100 je povrijeđeno.

Iranska vlada je u nedjelju započela pregovore s demonstrantima koji traže ostavku premijera Adela Abdul-Mehdija, poboljšanje životnog standarda i okončanje korupcije u Iraku.

Posljednjih godina u Iraku raste nezadovoljstvo zbog sve veće nezaposlenosti i korupcije. Mnogi u zemlji imaju ograničen pristup osnovnim uslugama i potrepštinama kao što su električna energija i čista voda.

error: Content is protected !!