Baka ne očekuje agresivan Široki: Nema straha budemo li pravi

Mišljenja sam da bilo koji rezultat neće umanjiti naše, a ni ambicije Širokog. Ni Sarajevo se neće uspavati, kiksamo li mi, ocijenio je šef Plemića

Ravno pola sata odgovarao je Blaž Slišković na pitanja uoči otvaranja proljeća i gostovanja njegovog Zrinjskog u Širokom. Bio je raspoložen za priču, a imalo se i o čemu. Ipak, objasnio je da svu tu priču možemo ‘okačiti mačku o rep’ ako to u nedjelju ne bude dobro. A ako bude, nema straha.

– Vidjet ćemo nakon utakmica sa Širokim, Sarajevom i Radnikom, bio je Bakin odgovor na upit je li Zrinjski spreman za proljeće.
– Svi mi treneri smo zadovoljni, kažemo da se kvalitetno radilo. Radili su maksimalno, ali utakmice su mjerilo. Od nekih sam očekivao više, nekima sam prezadovoljan, a neki su samo potvrdili ono što o njima znamo.
Zna Slišković dobro i to da Zrinjski u 52. Hercegovački derbi ulazi sa pet bodova zaostatka za liderom Sarajevom. 

– Mnogi će reći da je borba za prvo mjesto samo između Sarajeva i nas, no mi ne razmišljamo na taj način. Sigurno da će se i Željo i Široki uključiti u tu borbu, ako ništa za drugo mjesto. Dosta bodova je u igri, a mi nećemo odustati od cilja da obranimo titulu i uđemo u finale Kupa. Jako je rano govoriti o raspletu, možda nakon nekih pet-šest kola. Do tada, sve je otvoreno i mislim da će i ovo prvenstvo kao i dva prethodna biti neizvjesno do samog kraja.
Baka je uvjeren da nedjeljna utakmica nije presudna po tom pitanju. 

– Daleko od toga. Mišljenja sam da bilo koji rezultat neće umanjiti naše, a ni ambicije Širokog. Ni Sarajevo se neće uspavati, kiksamo li mi. Utakmica je jednako važna i Širokom i nama.

Izostanak Šovšića

Važna utakmica, a Zrinjski je nekompletan – nema kartoniranih Rustemovića i Hajdarevića, Šovšić je ozlijeđen.

– Imam dvije dvojbe oko sastava. Osam je sigurnih igrača koji će početi. O dva upitna mjesta odlučit ću pred samu utakmicu. Ovisit će o raspoloženju igrača na koje računam i o tomu kakve informacije dobijem o sastavu Širokog.
Baka nije otkrio svoje dvije dvojbe, a naše leže na trima pozicijama – desnom beku, veznjaku iza špica te lijevom krilu. Dakle ovako: Soldo, Kadušić/Galić, Jakovljević, Barišić, Stojkić, Čirjak, Perišić, Bekrić/Čurjurić, Marković ili Stanić, Filipović Bekić.

Šovšićev problem je apostrofirao.

– To je veliki problem. Vidjelo sa u pripremama da želi, ali eto, na zadnjoj utakmici osjetio je list i vjerojatno nećemo riskirati na Širokom. Vjerojatno je riječ o zamoru materijala, nadam se da će biti u konkurenciji već za Sarajevo. Nadalje, Barbarić je još nespreman, a Mandić, iako je u odličnom stanju, još nema pravo nastupa.

Eliomar, Franjić, Bagarić…

Široki je Slišković  pratio ove zime…- Nešto sam malo pogledao njihovih utakmica. S obzirom na sustav i način, ništa se bitnije nije promijenilo. Doveli su par kvalitetnih igrača, vjerojatno će to popraviti i efikasnost koja ih nije krasila. Nemam informacije kako će početi, agresivno ili presingom – da nas iznenade ranim golom, ili će igrati opreznije i čekati šansu iz kontri. Mišljenja sam da to neće biti agresivni presing, ali Brazilac Eliomar i Franjić su jako kvalitetni kad se igra na kontru. Manje su opasni kad se napada na punu obranu. Neće oni igrati kroz posjed, opredijelit će se na manje riskantnu igru i čekati naše greške. Gledao sam tridesetak minuta protiv Veleža, kada su u trenucima izgledali kvalitetno, ali bilo je dosta situacija kada su na kontru protivnika imali dosta problema pozadi.
Istaknuo je još jedno ime – najboljeg strijelca tima s Pecare, Dražena Bagarića.

– Za Bagarića znamo koliko je snažan i visok, koliko njihovi centaršutevi mogu biti opasni. Ali imaju i Babića koji može u sredini napraviti višak. Široki je puno kvalitetniji prema naprijed i mislim da su oni svjesni toga. Hoće li riskirati i baciti karte prema naprijed, ili će se orijentirati na igru bez rizika, vidjet ćemo. Ja predviđam ovo drugo. Opasnost prijeti sa svih strana kad tvoji ne igraju dobro. Kad igraju dobro, onda nema opasnosti.
– Napričah se, rekao je na kraju presice od priče pomalo umorni Baka.
Očito je željan akcije, a Pod Bijelim brijegom se nadaju da su i igrači. 


O životu poslije Nemanje i Ognjena…

Ove zime Zrinjski su napustili Nemanja Bilbija i Ognjen Todorović. Dva najbolja igrača. “Neminovnost je da igrači odlaze. Daj Bože da nam svake dva godine odu jedan-dva, da mi i oni zaradimo”, prokomentirao je Baka pa se dao u analizu života poslije Nemanje i Ognjena. “Mislim da su ovi igrači koji su došli, prije svega momci koji su pokazali želju da dođu u Zrinjski. Mandić je u razgovorima izrazio veliku želju da dođe upravo u Zrinjski. Velika je to stvar za igrača koji je imao predispozicije da igra u velikim europskim klubovima, a i Barbarić je bio počašćen u ovom trenutku ponudom. Nažalost, treneri u BiH, u zemljama u razvoju, nemaju privilegiju dovoditi  igrače koje žele. Ali nema kuknjave, dovest ćemo one koji su motivirani…, samo da vidim karakter.”
Odlazak spomenutog dvojca nagnao je struku da proba nešto drukčije. “Pokušali smo mijenjati, igrati s Šovšićem i Čurjurićem zajedno u sredini, ali nije funkcioniralo jer obojica viole posjed. Da imamo dvije lopte, lako bi. Pozicija špica se nije promijenila, ali nema više visokog igrača da skoči na nekontrolirane lopte odzada kao što je bio Nemanja, a Veselinović možda zbog ozljede nosa to ne pokazuje.  Ostajemo pri rasporedu kojeg smo imali, s tim da ćemo pokušati spustiti loptu, više igrati pas igru. Nemanju je bilo nemoguće okarakterizirati – može igrati špicu, veznog, može zalutati na bok. Inteligencija ga je učinila takvim igračem i to ga je odvelo u Koreju.  Nahvalih ga, ali imamo mi i vanserijskog Šovšića, i Čurjurić je kvalitetan. Veseli još nije uhvatio ritam bh. lige – ali kad shvati da se ovdje igra kvalitetno, čvrsto i bezobrazno, pokazat će što zna.”

‘Miloš se diže’

Miliš Filipović jesenas nije bio u top formi, ali po Baki – pokazuje znakove buđenja. “Miloš se diže, zaista mi je drago da je kroz zadnje utakmice i treninge to pokazao. Bio je u kanalu, u jednom trenutku u mojim vizijama bio je čak u trećoj varijanti – ne zbog zalaganja, nego zbog onoga što je pokazivao na terenu. Dovest ćemo atletičara pa će on na treningu trčat i trčat, ali u utakmici neće znat zabit… ako me shvaćate. Fića je u jednom trenutku zaista bio u debelom zaostatku u odnosu na Markovića, Stanića, Mujagića i Bencuna. Fizički njegovo stanje nije sporno, ali od njega su se očekivali golovi, završni pas i centaršutevi. Nadam se da će se vratiti na sviju pravu razinu.”

‘Čudan ždrijeb Kupa’

Tri dana nakon Širokog, Zrinjski će u okviru četvrtfinala Kupa gostovati na Koševu. “Malo mi je čudan ovaj ždrijeb”, rekao je Baka i dodao: “Trebao bi se to malo korigirati i dati  prednost više rangiranim timovima nego onima koji su igrom slučaja u završnici. Ovim ne omalovažavam njihove uspjehe, ali malo je nelogično da recimo Klis uđe u četvrtfinale. Nas je zapao najteži protivnik, ali favoriti nisu ni oni, a nismo ni mi. Bit će važno tko u tom trenutku bude mentalno stabilniji.”


error: Content is protected !!