Bećirović traži da se udvostruči broj stranih sudaca

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi se raspravljati i o Prijedlogu zakona u izboru sudaca Ustavnog suda BiH, čiji su predlagači klubovi SNSD-a i HDZ-a koji traže izbacivanje stranih sudaca iz ovog suda. Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović izjavio je danas da je “cilj destruktivne politike Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ) razbijanje državnih institucija i u konačnici uništenje države Bosne i Hercegovine”, piše Klix.ba.

“Vrijeme je da promijenimo politički pristup. Zašto se stalno branimo od antidržavnih prijedloga koje predlažu separatisti?! Krajnje je vrijeme da na to počnemo reagirati na drugačiji način i umjesto da se stalno branimo od agresivnih prijedloga dušmana ove države pređemo iz političke defanzive u ofanzivu! Zato sam, između ostalog, predložio da umjesto tri (3) ubuduće imamo šest (6) stranih sudija u Ustavnom sudu BiH”, naveo je Bećirović.

On dalje ističe da “antieuropskoj i antidemokratskoj politici, u trenutnim okolnostima, najefikasnije se možemo suprotstaviti angažiranjem dodatnih sudija koje će iz reda međunarodno priznatih eksperata za ustavno pravo predložiti predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH”.

“Država Bosna i Hercegovina kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ne smije dozvoliti da ostane bez stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, dok se Ustav BiH u svim svojim elementima ne usuglasi sa međunarodnim pravom i dok Bosna i Hercegovina ne ispuni uslove za prijem u EU i NATO. Međunarodna zajednica treba povećati broj stranih sudija u Ustavnom sudu BiH kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna država i da kao međunarodnopravni subjekt može u punom kapacitetu preuzeti svoje odgovornosti pred međunarodnom zajednicom koje ima svaka nezavisna država”, naveo je Bećirović.

error: Content is protected !!