Berić: Oni gledaju sebe, svoje obitelji, svoje kumove. Ne možeš im ništa

Mnogi su u nedjelju iz stožerne hrvatske stranke jednostavno osjetili nelagodu kada je demobilizirani branitelj prekinuo manifestaciju obilježavanja godišnjice oslobađanja Kupresa i sasuo niz uvreda na račun samog vrha HDZ-a BiH.

‘Eksplodirao’

Riječ je o Vladislavu Braci Beriću iz Livna, demobiliziranom branitelju HV-a i HVO-a, ratnom veteranu i jednom od heroja rata u kupreškom kraju. Berić je naime, u trenutku dok je general Stanko Sopta držao govor, jednostavno, kako je kasnije za sarajevsko Oslobođenje objasnio, eksplodirao i nije mogao prešutjeti ono što već dugo tinja u njemu.

-Eksplodirao sam. General je govorio o suživotu i mladima, o njihovom zapošljavanju. Moja djeca nisu mogla dobiti posao ovdje, jer nisam blizak HDZ-u. Napustili su Livno. Kao što ga i danas napuštaju obitelji i mladi. Ovo je Sahara. Nema smisla. Kakav suživot? Kako zapošljavanje?, kazao je Berić za Oslobođenje.

-Oni gledaju sebe, svoje obitelji, svoje kumove. Ne možeš im ništa. Nedodirljivi su. Imaju glasačku mašineriju. To je poput karcinoma u ljudskom tijelu. Samo se granaju. Do njih se ne može. A svijet čine ovce, dodao je Berić.

Podsjetimo, on je u nedjelju na Kupresu vrlo glasno i jasno govorio kako je njegovo ‘potomstvo u Njemačkoj, a djeca Borjane Krišto i Dragana Čovića se sva uhljebila’.

-Gdje su moja djeca? Ja sam ušao prvi na Kupres sa specijalnom livanjskom policijom. Ranjen sam. Koga hvališ? Ja sam ranjene i mrtve ovdje previjao i gledao, a nisu ni Borjana ni Čović koji ne daju mome djetetu živjeti, kazao je navedeni branitelj.

Dan poslije Berić je objasnio da je bio sudionik svih ključnih bitki za oslobođenje Kupresa, pa je u nedjelju ponajviše iz poštovanja prema suborcima i onima koji su u tim vojnim operacijama dali živote i dijelove svojih tijela, prisustvovao svečanoj akademiji.

-Do samog početka bio sam u dilemi da li da ikako prisustvujem zbog nekih osoba tamo, međutim zbog prijatelja i suboraca sam ušao na stražnja vrata. Slušao sam govore, a dok je govorio general Sopta nisam uspio da se suzdržim…, izjavio je Berić.

Svojevrsni incident u nedjelju je prekinuo kupreški načelnik Milan Raštegorac kazavši kako Kupres nije mjesto za političke obračune.

– Ja sam ratni vojni invalid. Dijelove tijela dao sam u borbama za oslobođenje. Onih koji nam danas kroje sudbinu tada nije bilo na bojišnicama. Ljudi su me podržali. Dobio sam veliki broj poruka podrške. Žalim što se najviše javljaju oni koji su se predali i otišli. I koji i danas šute. Znam ja tko danas vlada. Oni su poput CIA-e, ali što mi mogu? Nisam se plašio u ratu. Mirovinu Republike Hrvatske mi ne mogu oduzeti. Djeca su mi vani, izjavio je Berić za Oslobođenje.

Glasnović u ime Kolinde

Situaciju ne Kupresu svojim je govorom uspio ‘normalizirati’ general Željko Glasnović, koji je obilježavanju prisustvovao kao izaslanik predsjednik Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, što je u svom uvodnom obraćanju i sam naglasio. Govor je zaključio riječima i pozdravom oko kojeg se u Hrvatskoj i dalje lome koplja. Glasnović je kazao ‘za Hrvatsku, svi uz Krista protiv komunista, i za dom spremni’, nakon čega je dobio ovacije prisutnih.

Na navedenoj svečanosti prisustvovao je i Dragan Čović koji je predvodio delegaciju HNS-a i HDZ-a BiH.
J. S.

error: Content is protected !!