Berlinski list Tageszeitung: Čović je Dodikov potentni saveznik

Vođa bh. Srba Milorad Dodik drma temelje zajedničke države BiH. Najnoviji potez: napad na Ustavni sud BiH, pri čemu Dodik u šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću ima “potentnog saveznika”, piše berlinski list Tageszeitung uz ocjenu da je Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, prošlog tjedna doveo u pitanje postojanje vlastite zemlje. “Politička kriza će prestati kada nestane BiH“, podsjeća se na izjavu Dodika.

“Da član najvišeg tijela bh. države objavi da želi uništiti državu koju predstavlja do sada je neviđen akt u Europi. Ali, da je on u tome naišao na potporu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića pokazuje da Dodikova pozicija nije samo retorika“, konstatira novinar TAZ-a Erich Rathfelder te podsjeća da su se Dodik i Čović udružili te 13. veljače postavili ultimatum: Dodik traži od Ustavnog suda BiH da u roku od 60 dana povuče odluku po kojoj je poljoprivredno zemljište vlasništvo države BiH, a ne entiteta, jer želi vlasništvo prenijeti na Republiku Srpsku. Dodiku, piše dalje TAZ, smeta i neovisnost Ustavnog suda BiH, prije svega prisustvo stranih sudaca u njemu.

Privatizirati zemljište i izvući profit za svoju nacionalističku kliku

“No, ne radi se samo o kontroli pravosuđa“, konstatira berlinski list i citira oporbenog političara iz Beograda Čedu Jovanovića, koji je za list ‘Bosna Daily’ izjavio da je to samo manevar Dodika kako bi mogao privatizirati zemljište i iz toga izvući profit za svoju vladajuću nacionalističku kliku. TAZ, nadalje, pojašnjava što navodi Dragana Čovića da surađuje s Dodikom. “Čelnik bh. Hrvata želi izmjenu Izbornog zakona u Federaciji BiH, jer mu smeta što u tom entitetu i nehrvati mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Na taj način je izabran aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji nije nacionalist, već hrvatski političar lijevog političkog spektra i s jakim vezama s civilnim društvom. Čović, pak, želi apsolutnu kontrolu nad Hrvatima u BiH te, ujedno, teži i teritorijalnoj podjeli entiteta F BiH i stvaranju trećeg entiteta u koji bi bile uključene županije s hrvatskom većinom“, navodi se u tekstu.

Čović posjetio Moskvu

Nadalje se ukazuje da je Dodik Čoviću ovog mjeseca dao potporu za taj plan te se konstatira da obojica imaju jake veze s Rusijom. “Čović je nedavno posjetio Moskvu a istodobno su u RS-u aktivni ruski vojni savjetnici. Predsjednik Putin bi, po potrebi, mogao usijati konflikt u BiH“, ocjenjuje se i dodaje da takav razvoj situacije budi otpor zapadnih sila. Tako je veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson poručio Dodiku da su granice i teritorijalni integritet BiH zacrtani u Daytonskom sporazumu. Politika EU-a je preslaba, podsjeća TAZ na stav bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza-Schillinga, koji traži od Bruxellesa da se jasno pozicionira.

“Sve to je kod stanovništva BiH izazvalo strah od novog rata. Šef diplomacije BiH  90-tih Haris Silajdžić izjavio je nedavno za TAZ da se stavovi Dodika i Čovića podudaraju s ratnim ciljevima nacionalista. Većini ljudi u BiH je jasno da Dodik ima dugoročnu strategiju za nacionaliste u Srbiji, pa i u Hrvatskoj. Multinacionalna BiH odavno nema osnov za postojanje“, zaključuje se u članku lista TAZ.

4 thoughts on “Berlinski list Tageszeitung: Čović je Dodikov potentni saveznik

 • veljača 29, 2020 at 12:56 pm
  Permalink

  Gdje ste lopovi dzubrad smrdite gdje God daste

  Reply
 • veljača 29, 2020 at 1:49 pm
  Permalink

  Svim snagama se mora suprostaviti islamistima

  Reply
  • ožujak 2, 2020 at 6:05 am
   Permalink

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Reply
 • veljača 29, 2020 at 6:53 pm
  Permalink

  Govn ostaju govna tako iona dvojica sto smrdi nemoze mirisati

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!