Bernardić: ‘Građani iz Srbije i Hrvatske iseljavaju dok prigodni desničari to koriste’

SDP je polaganjem vijenaca i cvijeća na grob na Mirogoju obilježio jedanaestu obljetnicu smrti prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana

 ZAGREB – SDP je u nedjelju prije podne polaganjem vijenaca i cvijeća na grob na Mirogoju obilježio jedanaestu obljetnicu smrti prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i hrvatskog premijera od 2000. do 2003.

Članova Predsjedništva SDP-a na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, saborski zastupnici i predstavnici županijskih organizacija SDP-a krenuli su ispred mrtvačnice na Mirogoju u koloni prema Račanovu grobu, gdje su položili cvijeće.

“Želimo Hrvatsku za sve, a ne samo za neke”

U prigodnoj izjavi predsjednik SDP-a Davor Bernardić je naglasio kako skromno obilježavaju godišnjicu smrti Ivice Račana, koji ih je, tvrdi, naučio, da je u životu i politici najvažnije sačuvati obraz.

“Želimo Hrvatsku za sve, a ne samo za neke”, rekao je dodavši kako je to dio sna kojeg je živio Ivica Račan.

Poručio je kako Hrvatska treba postati zemlja u kojoj svaki građanin može uspjeti, u kojoj svaki čovjek ima pravo na dostojan život, a ne samo neki.

“To je ono što nas je Račan naučio kroz rad, poštenje i odgovornost koju je imao za Hrvatsku”, rekao je podsjetivši kako ga je još Račan upozoravao kako Hrvatskoj treba odgovornost, a ne jeftini populizam, kojeg plaćaju uvijek građani, prenosi Hina.

Komentirao rast rejtinga Živog zida

Na pitanje o reviziji Vatikanskih ugovora, Bernardić je odgovorio kako ne može komentirati taj prijedlog (stranke GLAS) jer ga nije vidio.

Stav je SDP jasan što znači da malim promjenama u načinu na koji trošimo proračunska sredstva možemo osigurati svakom djetetu besplatne udžbenike, napomenuo je dodavši kako je to njihov program.

Na novinarski upit boji li se rasta popularnosti Živoga zida podsjetio je na svoj upit predsjedniku vlade o tomu koje agencije koristi za istraživanje rejtinga stranaka, a na što mu on još nije odgovorio. Bernardić je ustvrdio da SDP raste i pokazuje odgovornost za Hrvatsku. “Naš prvi cilj je deblokirati građane, osloboditi ih dužničkoga ropstva i zaustaviti kamatarenje, rekao je dodavši kako je SDP jedini iznio konkretan plan.

Odgovarajući zašto je nedavno glasovao protiv prijedloga Miranda Mrsića, Bernardić je istaknuo kako je glasovao po savjesti te dodao kako je Mrsić oblatio SDP.

“Srbija i Hrvatska trebaju dobre odnose”

Srbija i Hrvatska trebaju dobre odnose, rekao je predsjednik SDP-a odgovarajući na upit novinara te dodao kako oštra retorika neće doprinijeti tomu da građani u Hrvatskoj i Srbiji žive bolje. Bernardić je naglasio kako građani iz Srbije i Hrvatske iseljavaju dok pojedini prigodni desničari to koriste kako bi stvarali nacionalne tenzije i zapravo skrenuli fokus sa stvarnih problema koji muče obje države.

Ivica Račan umro je 29. travnja 2007. u zagrebačkom KBC-u Zagreb nakon što se zbog teške bolesti povukao iz političkog života.

DORH treba što prije reagirati

Bernardić je novinarima prokomentirao situaciju u Agrokoru, nova saznanja o Lex Agrokoru i Martini Dalić. Govoreći o Agrokoru on je kazao kako “zbog najnovijih saznanja” DORH treba što prije reagirati.

“Prošli tjedan smo bili svjedoci otvaranja novih afera koje su tresle Agrokor i Hrvatsku. Sud je donio jednu važnu odluku jer očito je da nisu svi vjerovnici imali pošten tretman. Prošli tjedan postalo je jasno – oni koji su pisali Lex Agrokor, zajedno s Martinom Dalić, kasnije su se obogatili na savjetničkim uslugama”, rekao je, uz ostalo Bernardić, dodavši kako je “ovaj slučaj čist kao suza, kako je manje-više sve jasno i zato zaslužuje promptnu reakciju DORH-a”, prenosi Hina.

Poručio je da premijeru i vladi upućuje “vrlo jasno i jednostavno pitanje koje se odnosi na to kada će se izabrati stalno vjerovničko vijeće, kako bi se proces nagodbe mogao dovršiti”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!