Bespomoćnu staricu vezali i ugušili, pokupili novac i zlato

Istraga se vodi protiv četiri osobe, a među njima je i srodnica preminule starice. Jedan od osumnjičenih uhićen je u Nizozemskoj i čeka se postupak izručenja

Istraga koju Županijsko tužiteljstvo u Travniku vodi protiv četiri osobe koje se sumnjiče za razbojništvo koje je rezultiralo smrću 70-godišnje starice Almase Bilkić iz Gornjeg Vakufa još nije okončana, saznaje Faktor iz ove pravosudne institucije.

Za ovaj zločin osumnjičeni su Nedžad S. (22) iz Viteza, te Ahmed Imamović (21) i Zikret Sarajlić (25) iz Zenice, koji su označeni kao direktni počinitelji, kao i Edita Ramić (39), srodnica ubijene starice, koja se sumnjiči da ih je poticala na ovo kazneno djelo.

Sedamdesetogodišnja Almasa Bilkić pronađena je mrtva 13. ožujka u kući na području Gornje Mahale u Gornjem Vakufu, a prema tragovima nađenim u kući, odmah se posumnjalo na nasilnu smrt. Starica je pronađena sa svezanim rukama i nogama, a naknadnom obdukcijom je utvrđeno da je ugušena.

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, policija Srednjobosanske županije saslušala je 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, a nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, dok ih je 17 poligrafski ispitano. Izvršeni su i brojni pretresi i vještačenja, te je sve to početkom travnja dovelo do uhićenja Nedžada S. On je ispitan u svojstvu osumnjičenog, kada je u potpunosti priznao da je sudjelovao u ovom kaznenom djelu.

Prema priznanju koje je dao u policiji, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11. ožujka u noćnim satima, njih trojica su došli do Almasine kuće i provalili ulazna vrata. Staricu su savladali i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge, a usta joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće.

U kući su pronašli oko 4.000 maraka i zlato, koje su kasnije prodali za 700 maraka, a zbog straha od uhićenja ubrzo su sva trojica pobjegla u Nizozemsku, ali se on ipak vratio u BiH.

Nakon ovih saznanja, za Sarajlićem i Imamovićem je raspisana međunarodna potjernica, te su uhićeni u toj zemlji.

Sarajlić je u međuvremenu izručen i on se trenutno nalazi u pritvoru po rješenju Županijskog suda u Novom Travniku. S druge strane, postupak izručenja Imamovića iz Nizozemske još nije okončan.

Nedžad S., koji je jedno vrijeme proveo u pritvoru, rješenjem Županijskog suda u Novom Travniku pušten je na slobodu, uz mjere zabrane napuštanja boravišta, a privremeno su mu oduzete putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te mu je zabranjeno korištenje osobne karte za prelazak državne granice BiH.

Edita Ramić je također puštena da se brani sa slobode. Upravo je njena uloga u ovom zločinu najviše šokirala stanovnike Gornjeg Vakufa i policijske istražitelje.

Ona je osumnjičenim otkrila da je Almasa korisnik strane mirovine i da u kući drži novac i zlato. To je znala jer joj je ubijena starica bila tetka od majke.

error: Content is protected !!