Bevanda: Liječnici i stomatolozi spremni na kolektivni otkaz

Predsjednica Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Kristina Bevanda kazala je u izjavi za Fenu kako, ukoliko Vlada HNŽ-a ne prihvati njihov zahtjev te liječnike i stomatologe ne izdvoji u posebni kolektivni ugovor, slijedi najgori scenarij koji podrazumijeva stupanje u generalni štraj ali i podnošenje kolektivnog otkaza.

Naime, kako je pojasnila Bevanda, u ponedjeljak, 26. veljače, će biti održan sastanak s predstavnicima Vlade HNŽ-a kada bi trebao biti potpisan protokol o pregovaranju. Međutim, kako je istaknula, u prošli petak je Vlada HNŽ-a donijela odluku o postupku pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o obvezama poslodavca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ-a, te početak pregovora s reprezentativnim sindikatima – Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ-a, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika ‘Sveučilišne kliničke bolnice’ Mostar.

– I dalje nam po usvojenoj odluci ne daju pravo na zaseban kolektivni ugovor kako je to slučaj u ostalim županijama. U zajedničkom kolektivnom ugovoru ide, kao i do sada, svo zdravstvo, to uključuje i nemedicinsko osoblje, dok bi u zasebnom kolektivnom ugovoru bili doktori medicine i stomatologije, te u drugom, koji bi se potpisao, bilo bi svo ostalo osoblje – pojasnila je Bevanda.

Inače, Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ-a je nakon zaprimljenog sudskog rješenja, privremeno obustavio štrajk, 13. veljače, te je pokrenuo pravne žalbe na odluku Općinskog suda Mostar. Uz potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora spoemnuti sindikat traži povećanje satnice s 2 KM na 2.6 KM, te povećanje koeficijenta za 1.2 za sve grupe liječnika -za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

error: Content is protected !!