BEVANDA: Nadam se da proračun neće biti usvajan u posljednjim danima tekuće godine

Nakon što je Predsjedništvu BiH dostavljen Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav podsjetio je kako proračun nije bio usvojen u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa Covid -19.

“Iako nismo ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje temeljem privremenog financiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije. Stoga smatram da je usvajanje Nacrta proračuna u Vijeću ministara BiH i njegovo upućivanje ustavnom predlagatelju, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje EU“, riječi su Bevande uz opasku da proračunom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima.

No, pojasnio je on, ove je godine bilo drugih i iznendnih prioriteta zbog koronavirusa, ali funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama nije dovedeno u pitanje.

Ministar financija BiH nada se da će posao u svezi proračuna biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da proračun neće biti usvajan u posljednjim danima tekuće godine, kako je bio slučaj s prethodnim.

Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. srpnja i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo financija BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja proračuna nakon zaključka Predsjedništva BiH i bit će spremno i dalje postupati sukladno Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom proračunu ili donošenju odluka o privremenom financiranju, dodaje se.

error: Content is protected !!