Bez nužnih promjena nakon pandemije virusa u BiH će ostati “ekonomska epidemija”

Koliko god bila teška neka kriza i koliko god donijela negativnih, pa i katastrofalnih posljedica ona je uvijek i prigoda za novi početak. A upravo resetiranje postojećeg nakaradnog stanja u Bosni i Hercegovini i novi početak nasušno je potreban svim narodima i žiteljima naše zemlje.

Ovo je svakako prigoda da se probudimo iz višedesetljetnog sna i iluzija te od korupcije, kriminala, nepotizma i klijentelizma okrenemo meritokraciji, stručnom a ne podobnom kadru i sve većem oslanjanju na domaću pamet i na domaću proizvodnju. Pandemija koronavirusa će proći, ali život će se nastaviti  pa već sada moramo početi postavljati temelje budućnosti temeljene na znatno boljem obrazovnom sustavu, inovacijama i istraživanjima te vrednovanju čovjeka kao najznačajniji kapital. Bez toga i nakon pandemije virusa u BiH će ostati vanredna situacija i “ekonomska epidemija”.

Poljoprivredni potencijali

Iako su političari koji su na sceni posljednjih 20 ili 30 godina svakako najzaslužniji za katastrofalno stanje u zemlji, neki od njih barem u doba ove krize pokušava pravovaljano djelovati. Član Predsjedništva BiH iz RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je da se okrenemo domaćoj proizvodnji i iskoristimo mnogobrojne kapacitete koje ova zemlja ima.

– Trebat će nam hrane, ne smijemo dozvoliti da plodna zemlja ostane nezasijana, rekao je Dodik te pozvao i one koji u gradovima imaju vrtove da ih zasade.

Fadil Novalić, premijer Federacije, za Fenu je kazao je kako su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica preuzela obavezu da maksimalno pomognu ovogodišnju sjetvu i razvoj poljoprivrede.

– Naše robne rezerve su pune. Federacija ima hrane i brašna i nitko ne treba strahovati za to. Također, u kontaktu smo sa velikim proizvođačima, i oni su pokazali veliku društvenu odgovornost. Svejedno, Vlada će maksimalno motivirati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu, kako bismo bili još sigurniji. Proteklih godina imali smo ogroman postotak neobrađene zemlje, i ova kriza je vrijeme da se to značajno promijeni. Sada je vrijeme kada nijedna njiva ne treba da ostane neiskorištena i nezasijana. Za početak je resorno ministarstvo povećalo fond za sjeme, sadni materijal i đubrivo za 10 puta, sa 500 tisuća na pet milijuna maraka. Svi će imati prigodu podnijeti zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 milijuna maraka za početak isplate poticaja, izjavio je Novalić.

Jačati vlastite kapacitete

Naravno, u trenutcima krize jedino je važno da svi žitelji imaju adekvatnu medicinsku njegu i dovoljno osnovnih potrepština. Međutim, nakon što sve prođe morat ćemo razmišljati i o svim drugim segmentima života odnosno na koji način na našem putu ka Europskoj uniji stvarati pravno i ekonomski sigurnu zemlju u kojoj ćemo prvenstveno prigodu davati domaćoj pameti i pojačavati naše proizvodne kapacitete u svim gospodarskih granama.

A resursa za to svakako imamo i uz pomoć naših međunarodnih prijatelja i struke (ali ne kvazistruke iz “partijskih inkubatora, nego istinskih stručnjaka) razviti i potrebne tehnologije. Naravno kako nikada nećemo biti Njemačka ili Velika Britanija ali u zemlji u kojoj vjerojatno nema više od 2,7 milijuna stanovnika možemo napraviti sustav u kojem ćemo namirivati dobar dio svojih potreba a dio i izvoziti i na taj način jačati ekonomske potencijale. Naravno, ovo ne znači nikakvo zatvaranje granica ili kršenje već potpisanih sporazuma ili odustajanje od bilo kakvih integracija nego jednostavno da država sve više pomaže domaću proizvodnju, što više žitelja kupuje naše proizvode a poslodavci daju dobre plaće čime se povećava potrošnja a samim time puni i državna blagajna. Recept je vrlo jednostavan ali koliko je ovo utopijski očekivati u zemlji poput BiH veliko je pitanje.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

One thought on “Bez nužnih promjena nakon pandemije virusa u BiH će ostati “ekonomska epidemija”

  • ožujak 26, 2020 at 10:12 pm
    Permalink

    VETERANI 317 SBBR ZENICE PREDLAŽU PREMIJERU DA PRODUŽI UGOVORE NA POSLU DOK TRAJE PANDEMIJA NAJBOLJA VARIJANTA OSTAVITI ISTE NA POSLU UZ POMOĆ KRIZNI ŠTABOVA .POZDRAV DOMOVINI DO RADNIH MIJESTA

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!