Bez povećanja sredstava ništa od novih helikoptera

Oružane snage Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti nabaviti nove helikoptere ukoliko ne bude povećan globalni fiskalni okvir za BiH i uvažen zahtjev ovog ministarstva za povećanje sredstava.

Naime, svjedoci smo koliko su Oružane snage u BiH bile angažirane i požrtvovane kod bilo kojeg vida prirodnih nepogoda te da bez njihovog djelovanja teško bi se prevladale nepogode poput požara ili poplava. Nesporno je kako je apsolutno nužno raditi na modernizaciji opreme, ali povećanje proračuna blokira predsjednik RS-a Milorad Dodik koji ne želi čuti za povećanje novca za vojsku.

– S obzirom kako postoji zaključak Predsjedništva BiH koje je dalo podršku Ministarstvu obrane za nabavku dva helikoptera u vrijednosti od 65 milijuna maraka, kao i takav zaključak Vijeća ministara BiH, uvjerena sam da ćemo naći sredstva ili izvore financiranja, kazala je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

MN: MAP i vojna imovina

Uz to, jasno tvrdi kako se proračun za Oružane snage i Ministarstvo obrane BiH, od osnivanja ovog resora, ne povećava, već smanjuje.

Nadalje, još jednom je izrazila nadu da će BiH uraditi sve što je u njihovoj moći da se do kraja godine aktivira MAP. Kada je u pitanju knjiženju neperspektivne vojne imovine, Ministarstvo obrane pripremilo dokumentaciju za sve lokacije koje je moguće uknjižiti i dostavilo je Pravobraniteljstvu BiH koje provodi proces knjiženja za interes Ministarstva obrane BiH.

– Ni za perspektivne, ni za neperspektivne lokacije ne može reći da je na njima sve funkcionalno i savršeno. Međutim, onaj tko želi prikazati Oružane snage kao dio društva koji ne funkcionira uvijek će to pokušavati spinovanjem i predstavljanjem određenih problema koji su, u suštini, zanemarivi, rekla je Pendeš.

MN: Prijem časnika

Svemu dodajmo kako je Ministarstvo obrane BiH raspisalo javni natječaj za prijem 68 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH. Na natječaj, koji će biti otvoren narednih mjesec dana, moći će se prijaviti fakultetski obrazovani kandidati iz BiH, koji 1. siječnja 2019. godine neće imati više od 27 godina. Nakon što se prijave na konkurs, kandidati prolaze tri faze testiranja i provjera, od kojih prva obuhvata test znanja engleskog jezika i provjeru fizičke spremnosti.

Pendeš ističe kako je ovaj proces apsolutno transparentan i omogućava maksimalno fer i korektan način testiranja zaštićen od bilo kakvog oblika korupcije. Ističući kako je ovo jedan od najuspješnijih projekata Ministarstva i Oružanih snaga BiH u oblasti upravljanja personalom, navela je da se posao u cijelosti odvija sa domaćim kadrovima, resursima i kapacitetima.

– Prijem časnika iz civilstva realiziramo na osnovu najviših standarda koji vrijede u zemljama članicama NATO. Potporučnici, koje smo primili do sada na ovaj način, pokazuju izuzetne rezultate u svom radu, naglasila je Pendeš. Podsjetila je kako su na ovaj način od 2013. godine kroz tri naraštaja primili ukupno 74 časnika, a trenutno je u trećoj, završnoj fazi obrazovanja četvrti naraštaj sa 67 kandidata koji će do kraja godine postati potporučnici Oružanih snaga. Posebnu zahvalnost u pomoći u realizaciji ovog projekta uputila Veleposlanstvu Velike Britanije u BiH.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!