Bh. firme duguju pola milijarde maraka za PDV

U prvih sedam mjeseci 2019. godine, službenici Odsjeka za istrage i grupa za istrage pri regionalnim centrima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su, postupajući po zaprimljenim predmetima, nadležnim tužiteljstvima podnijeli 62 prijave za počinjena kaznena djela koja se odnose na oblast neizravnih poreza i koja su u nadležnosti UNO-a BiH. Prema utvrđenim činjenicama, u 62 prijave procjenjuje se da je Proračun BiH oštećen u iznosu od 8.225.449,13 KM, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Tako su proteklog tjedna službenici SIPA-e BiH, postupajući po naredbama Suda BiH, na području Sarajeva i Orašja privremeno oduzeli predmete od tri pravna i tri fizička lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Porezna utaja ili prijevara“ iz čl. 210. KZ BiH. U periodu od 2010. do 2012. godine, šteta po Proračun BiH je, kroz izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), iznosila 1.417.791,00 KM. Samo jedno od pravnih lica koje je predmet istrage Upravi duguje više od pet milijuna KM.     

Ukupan dug po osnovu PDV prijava u periodu od 1.1.2006. do danas iznosi 456 milijuna KM.

“To je dug koji su porezni obveznici prijavili, a nisu uplatili. Dug po osnovu PDV-a neprestano raste a osnovni razlog za rast dugovanja je činjenica da postoje obveznici koji imaju milijunska dugovanja već godinama. Obzirom na visinu duga i na zakonski predviđenu zateznu kamatu, koja iznosi 0,04% za kašnjenja, taj dug se konstatno uvećava. Posebno stoga što se uplatama zatvara najstarije dugovanje, tako da obveza koja se prijavi zadnjom predanom PDV prijavom ne bude zatvorena zadnjom uplatom. Tako svi obveznici koji su u dugu automatski ulaze u postupak prinudne naplate, gdje se naplaćuje teret naknadne prinude u iznosu od 5% te zakonska kamata u iznosu od 0,04%“, pojasnio je glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević.

Najveći dužnik na listi UNO-a BiH je KJKP Gras s 30,3 milijuna KM, Sarajevska pivara sa 17 milijuna KM, dok su među deset najvećih dužnika i Bosmal sa 8,7 milijuna KM te BHRT s dugom u visini od 6 milijuna KM. NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!