BHRT možda broji svoje posljednje dane

Iz razloga što još uvijek nije riješen problem stabilnog financiranja javnih emitera u BiH, Europska radiodifuzna unija (EBU) odaslala je novo pismo ovdašnjim političarima u kojem ih upozorava da BHRT možda broji svoje posljednje dane te da ta medijska kuća mora biti spašena. U pismu EBU-a, upućenom Parlamentu BiH, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH, navodi se da EBU, najutjecajnije udruženje javnih emitera na svijetu, sa zabributošću prati kako se stanje javnog servisa u BiH pogoršava.

“Svjesni smo da je BHRT došao u fazu da se gašenje te kuće očekuje u svega nekoliko dana. BHRT je godinama lišen stabilnog načina financiranja te danas ta televizija nije u stanju isplatiti plaće svojim uposlenicima niti ispuniti ugovorne obveze prema dobavljačima iz oblasti tehnike i programa. Također, ovaj javni emiter nije u stanju platiti račune za struju, pa elektroprivredno poduzeće prijeti da će obustaviti napajanje tim energentom. Mi, članovi Izvršnog odbora EBU-a, pozivamo vas da što je moguće prije iskoristite svoje ovlasti i utjecaj kako biste osigurali kontinuitet BHRT-a kao nacionalnog javnog emitera te što prije pokrenete opsežnu reformu u oblasti medija u BiH koja bi osigurali stabilnu budućnost za javne emitere“, stoji u pismu bh. predstavnicima vlasti te još jednom ponavlja da su postojanje javnih medija i njihova neovisnost od vlasti u srži demokratskih društava. Na koncu se poručuje da su EBU i njegove članice na raspolaganju za svaku vrstu savjeta, asistencije i ekspertne pomoći kada je riječ o zakonima iz oblasti medija, uključujući i javnu debatu.

“Postojeći sustav treba reformirati kako bi se javni servis sačuvao u europskim okvirima. Izaslanstvo EBU-a spremno je doći u Sarajevo kako bi istražilo rješenja za ovu tešku situaciju“, stoji u u obraćanju EBU-a koje potpisuju čelnici europskih javnih emitera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!