BiH će još dugo biti pod sankcijama, stotine milijuna eura nepovratno izgubljeni

Predstavnici RS-a ne žele niti čuti za usvajanje zakona o tržištu i transportu električne energije i plina na državnoj razini, a sve po oprobanom receptu – oduzimanje nadležnosti RS-u i udar na Srbe u BiH

SARAJEVO – Bosanskohercegovačka politika od Daytona do danas vodi se po principu “tko će kome”, povjerenje među političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda realno nikada nije ni postojalo, a sve to se u pravilu lomilo preko leđa običnih građana.

Iako je nesporno kako je BiH zemlja s kompliciranim političkim sustavom, u kojem se napokon moraju uvažavati nadležnosti svih razina vlasti i puna ravnopravnost svih naroda i građana, žalosno je kako najžešće borbe oko nadležnosti dolaze u područjima u kojima se to ne bi smjelo događati jer zemlja ostaje bez milijuna i milijuna maraka. Najbolji primjer za to jesu sankcije Energetske zajednice, po čemu je BiH unikat u Europi – jedino ona ima ovakve sankcije.

Predstavnici RS-a ne žele niti čuti za usvajanje zakona o tržištu i transportu električne energije i plina na državnoj razini, a sve po oprobanom receptu – oduzimanje nadležnosti RS-u i udar na Srbe u BiH. A narod se, čini se, najbolje brani tako što ga se ostavlja bez stotina milijuna eura, što su redovi za vize pred inozemnim veleposlanstvima sve dulji, što su redovi pred kontejnerima dulji od onih pred restoranima i pekarama…

Dvije strane iste priče

Pored toga, uskoro se očekuje i usvajanje zakona o plinu u RS-u, što će dodatno zakomplicirati cijelu stvar i produljiti sankcije.

– Mi ćemo braniti i štititi svoje nadležnosti. Ukoliko se pokaže dobra volja svih, sigurni smo kako se može naći rješenje koje će zadovoljiti principe i standarde Energetske zajednice, ali isto tako očuvati ono što su naše ustavne nadležnosti, rekla je Željka Cvijanović, premijerka RS-a. Komentirajući navode ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića kako upravo RS ometa Energetsku zajednicu, ona je upitala kako sad to radi RS kada je Šarović do skoro pričao da to čini FBiH, koja nije htjela da prihvati određene stvari. Osim toga, kazala je kako se radi o dugogodišnjem problemu za koji nikada do sada nije nađeno adekvatno rješenje.

Šarović je pak u svim svojim javnim nastupnima pozivao na kompromis i rješenje, jer produljenjem sankcija za BiH znači nastavak uskraćivanja pristupa svim fondovima EU za podršku energetskom sektoru, ali i sredstvima osiguranim u okviru Berlinskog procesa, kao i od nekih drugih međunarodnih institucija. Konkretnije, stotine milijuna eura već zaobilaze našu zemlju, a tako će se čini se nastaviti i u bližoj budućnosti.

Prvo državni pa onda entitetski zakoni

– Energetska zajednica je kroz sankcije pozvala Europsku komisiju da razmotri pitanje daljnjih ulaganja u BiH u polju električne energije, a znamo da smo mi ambiciozni kada je riječ o tom sektoru, jasan je Šarović.

Treba jasno kazati kako je resorno ministarstvo pripremilo državni zakon o tržištu i transportu električne energije i plina, on je u procedurama, ali za sada je vrlo neizvjesno koja će biti njegova sudbina.

Na sve, kako se moglo i očekivati, bijesne federalne institucije koje, kako kažu, “ni krive ni dužne” trpe negativne posljedice. I oni prst krivnje okreću ka RS-u, koja nije poštivala ranije dogovore koji su značili prvo donošenje državnog zakona, a potom entitetskih zakona koji trebaju biti dopuna državnog. Od toga, sada je i više nego jasno, neće biti ništa, pa dok će se naši vlastodršci po tko zna koji put prepirati tko je kriv, tko je koga htio preveslati, novac će se slijevati u druge zemlje regije, a autobusi puni naših građana s kartom u jednom smjeru ići diljem zapadne Europe.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!