BiH će od 2018. imati oficira za vezu u EUROPOL-u

Bosna i Hercegovina bi već početkom naredne godine trebalo da uputi svog oficira za vezu u Ured europske policije (EUROPOL) sa sjedištem u Haagu, rečeno je nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ministra unutarnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

Lukač je kazao kako je sa Mektićem dogovorio osnove u vezi sa ovim sporazumom.

Najavio je kako će biti postavljen koordinator, koji će rukovoditi “zajedničkom kontakt točkom” u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali i da će imati dva zamjenika

iz različitih policijskih agencija iz BiH, od kojih će jedan biti iz MUP-a RS-a.

Sustav AFIS

Lukač i Mektić razgovarali su i o sustavu AFIS, koji služi za automatsko prepoznavanje otisaka prstiju i dlanova i za koji već postoje sredstva Europske komisije.

-Nadam se da ćemo ubrzo i to riješiti. Imamo stari memorandum koji ćemo pokušati doraditi, s obzirom na to da su u Federaciji postojale određene nesuglasice između županija oko potpisivanja i korištenja sistema AFIS, rekao je Lukač. Kada je u pitanju RS, naglašava kako ne postoje nikakve prepreke za korištenje ovog sistema.

Mektić je pak kazao kako EUROPOL vrši pritisak na BiH da se sporazum sprovede, jer je, kako kaže, jako važno da oficir za vezu počne raditi kako bi funkcionirala razmjena podataka. Kazao je i kako BiH u ovoj oblasti treba “kontakt točku” kako bi bila osigurana cjelodnevna komunikacija sa EUROPOL-om u Haagu.

Terorizam

Suradnja BiH i EUROPOL-a je izuzetno značajna i zbog borbe protiv terorizma.

Mektić je danas naveo da u okviru EUROPOL-a djeluje poseban centar za borbu protiv terorizma u sklopu kojeg će i BiH moći razmjenjivati informacije s europskim policijama. Nakon poraza “Islamske države”, očekuje se da se određeni broj njenih ratnika vrati u Europu i u BiH, te očekuje da će Interpol ustupiti BiH konkretne analize i podatke o radikalnim ekstremistima potencijalno opasnim za BiH i njene građane.

Govoreći o sustavu AFIS, Mektić navodi da je to unaprijeđeni sustav za uzimanje biometrijskih otisaka prstiju, čiju bazu podataka bi punile sve policijske agencije u BiH, te snažan policijski alat za rasvjetljavanje i otkrivanje teških oblika kriminaliteta.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o novim projektima regionalnog karaktera koje je BiH kandidirala preko Europske komisije i USAID-a, a odnose se na nove pristupe borbi protiv terorizma i njegovoj prevenciji na zapadnom Balkanu.

Mektić: Nemam informacije da Babalj napušta SDS

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je i član Glavnog odbora SDS-a jučer se osvrnuo i na sukobe unutar njegove stranke. Kazao je da nema informacije da će Darko Babalj napustiti tu stranku i priključiti se Narodnoj stranci Ognjena Tadića.

Kaže da je nedavno razgovarao s Babaljem i da mu tada nije nagovijestio razlaz s SDS-om te da prvi put čuje za tu mogućnost.

“Život svih političkih partija je takav da kadrovi odlaze ili dolaze, nezadovoljni raznim pitanjima. Najčešće je u političkim partijama nezadovoljstvo, po mom mišljenju, zbog toga što ljudi očekuju pozicije i koristoljublje. Ako ne dobijete određenu poziciju, to je uvijek razlog da napustite stranku. Nisam čuo da je bilo ko napustio stranku nezadovoljan situacijom u kojoj se nalazi naše društvo, da sporo napredujemo ka EU i da se sporo razvija ekonomija”, ustvrdio je Mektić . Razlozi da neko napusti stranku su, navodi, i zbog pozicioniranja za predstojeće izbore.

“Uvijek je bilo da jedni odlaze, a drugi dolaze i ne vidim tu tragediju, posebno kada su u pitanju velike partije”, zaključio je Mektić.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

error: Content is protected !!