BiH dobila još 10 milijuna eura od Europske unije za zbrinjavanje migranata i izbjeglica

Europska komisija danas je usvojila odluku o izdvajanju 10 milijuna eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica.

S tim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Europske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 milijuna eura.

Sredstva Europske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Europska unija će također nastaviti da pruža podršku unapređenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela. To će također pomoći vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla. 

Prema službenim procjenama, u  Bosnu i Hercegovinu je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira Europska unija.

Od 2007. godine Europska unija pruža pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 58,6 miliona eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa „Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama“ u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona eura.

Ukupna pomoć Europske unije koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 24 miliona (20,2 miliona eura iz IPA-e i 3,8 milijuna eura humanitarne pomoći). Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 milijuna eura. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 milijuna eura koje je Europska unija osigurala Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

3 thoughts on “BiH dobila još 10 milijuna eura od Europske unije za zbrinjavanje migranata i izbjeglica

 • kolovoz 20, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  To je trenutno najbolji posao koji Google plaća. Prvog mjeseca sam primio 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponudio najmanje 7645 do 9264 eura sedmično. Ne mogu da verujem koliko je lako jednom isproban.

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:29 am
  Permalink

  Moja posljednja plata bila je 2500 USD za rad 12 sati sedmično na mreži. Moja sestra prijateljica već mjesecima prosjekuje 8k, a radi oko 30 sati sedmično. Ne mogu vjerovati koliko je jednostavno bilo kad sam ga isprobao. Potencijal s tim je beskrajan. Ovo radim

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 1:38 pm
  Permalink

  Sa ovim novcem bi im trebalo omogućiti transport do njima željenih odredišta.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!