BiH gubi 30 milijuna eura za zapošljavanje

Ništa novo – Bosna i Hercegovina nastavlja gubiti desetine milijuna eura iz europskih fondova zbog toga što političari neće da se dogovore.

Najnoviji primjer je gubitak 30 milijuna eura, a radi se o bespovratnim sredstvima, namijenjenih za zapošljavanje.

Uvjeti i igre

Sa zadnjim danom prošlog mjeseca istekao je rok i po svoj prilici Europska unija će taj novac uputiti na druge adrese, najvjerojatnije dat će ga Srbiji i Albaniji. Bilo je potrebno samo da BiH usvoji državni dokument Strategija zapošljavanja za period 2017.-2020. godina i uputi ga u sjedište Europske unije u Bruxellesu.

Međutim, strategija nije usvojena i sada vlasti oba entiteta tvrde da su svoj dio posla završili, s tim što su iz Republike Srpske zahtijevali i zahtijevaju da dokument prođe kroz mehanizam koordinacije. U Vijeću ministara kažu da je usvajanje državnog dokumenta bilo i ostaje uvjetovano „nekim drugim pitanjima“ uz napomenu da nikakav rok za ovu godinu nije postavljen.

Iz Europske unije su poručili da će BiH dobiti bespovratnih 30 milijuna eura ako povuče reformske poteze u sektoru zapošljavanja, a ako Europska komisija na vrijeme ne dobije dokument na pregled i odobravanje, neće biti novca u programu za 2018. godinu.

U svemu ovome, nepodnošljiva je lakoća kojom entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović reagiraju.

– Nećemo izgubiti novac, Europska unija je zainteresirana i mi uvijek nekako stignemo izvršiti obaveze – poručio je Novalić.

Nisu ugroženi naši aranžmani sa Europskom unijom za podršku zapošljavanju – tvrdi Cvijanović.

Kako saznajemo, nije toliko zapelo kod usuglašavanja entitetskih strategija i njihovog oblikovanja u državnu koliko kod još jednog uvjeta koji je postavila EU, a BiH ga prihvatila. Uz državnu strategiju za zapošljavanje, BiH mora donijeti i strategiju upravljanja javnim financijama.

 Odnos prema državi

To praktično znači da se sredstva prebacuju u državni proračun i da s njima upravlja Ministarstvo financija i trezora BiH jer EU ne interesiraju entiteti nego hoće da kontaktira samo s jednom adresom – državom Bosnom i Hercegovinom. Nema dvojbe, tek to će dovesti do novih sukoba i podjela.

Ovo nije prvi put da BiH ostaje bez golemog novca iz europskih fondova. Svojevremeno je zbog neprovođenja presude Sejdić-Finci koju je donio Europski sud za ljudska prava, izgubljeno čak 50 milijuna eura namijenjenih reformi javnog sektora i taj novac EU je preusmjerila u Srbiju  Albaniju.

Ili: BiH je izgubila i bespovratnih pet milijuna eura jer političari nisu dogovorili strategiju o ruralnom razvoju.

Vjerodostojan dokaz kako se vlasti ponašaju prema državi jeste podatak da je ukupan paket pomoći iz europskih fondova Bosni i Hercegovini za period od 2014. do 2017. godine težak 168 milijuna. Srbiji je odobreno i već je povukla oko 900, a Albanija oko 360 miliona eura.

Piše: M. Osmović

[email protected]

 

 

 

error: Content is protected !!