BiH jest u neredu, može li SAD to razriješiti?

EastWest Institute, Američki institut za mir i Američki odbor za vanjsku politiku predstavili su plan za Zapadni Balkan, u kojem BiH zauzima posebno mjesto  udući da se, kako je obrazloženo, ne nalazi u najboljoj situaciji, osobito u pogledu EU i NATO integracije. Stoga bi se američka administracija trebala opet fokusirati na BiH i na regiju, preporuka je predstavljena u Washingtonu, prenosi N1.

“Bosna i Hercegovina jest u neredu. No, je li to nered koji američka politika može izravno razriješiti? Koji su to elementi koje mi možemo razriješiti a koji bi napravili promjenu? Mislim da smo došli do zaključka da će, ako svarate stabilan okvir prije nego li se dođe do realistične ekonomije, BiH tada, ali i za naredne godine, imati obveze koje treba ispuniti u oblasti ekonomskih reformi, složene političke strukture i mnogo drugih stvari“, naveo je Frank G. Wisner, bivši specijalni izaslanik za Kosovo. Bivši savjetnik Richarda Holbrookea ocjenjuje i da je stanje u BiH vremenom postalo gore. Jonathan E. Levitsky, pak, upozorava da prividna stabilnost ne znači i poboljšanje situacije.

“Postoji ta tendencija kreiranja statusa stabilnosti. Kada je u pitanju BiH, situacija je statična. Činjenica da je situacija sve ove godine statična ne znači da je stabilna. U stvarnosti, u jednu ruku, postaje sve manje stabilna“, navodi bivši savjetnik Holbrookea.

Strani faktori, ali i kontinuirani problemi koje BiH, predstavljaju značajan izazov, osobito na unutarnjem planu, smatra bivši savjetnik predsjednika Busha, Tom Graham.

“Kada mi nismo tamo prisutni, taj vakuum popunjavaju druge snage a ono što vidimo tijekom proteklog desetljeća je da se drugi akteri na određen način pojavljuju tamo. Tu prvenstveno mislim na Rusiju i Kinu, ali i na neke naše saveznike ,poput Turske. Tu je i problem s nasilnim ekstremizmom koji se pojavljuje u regiji“, istaknuto je.

Plan za Zapadni Balkan će, prenosi N1, u narednom periodu biti predstavljen u zemljama regije i u europskim metropolama kako bi se skrenulo pozornost na pitanja bitna za cijelu regiju.

 

error: Content is protected !!