BiH po stopi nezaposlenosti najgora u regiji!

Nesporna je činjenica kako se u Bosni i Hercegovini nezaposlenost posljednjih godina smanjivala iz niza razloga (stvarna zaposlenost, iseljavanje, nepotrebna uhljebljenja u javnu službu, nelogična brisanja s zavoda…) i sam taj podatak je svakako pozitiva.

Isto tako, određene ekonomske aktivnosti bilježile su pozitivnije trendove, ali niti izbliza onoliko koliko su to prezentirale naše vlasti. Dok je, naime, naša zemlja bilježila neke pomake drugi su se kretali kudikamo brže, privlačili više investicije, otklanjali prepreke za biznis, smanjivali korupciju i nepotizam… Pa tako posljednji podaci govore kako BiH jeste prva, ali od pozadi kada se gleda lista nezaposlenosti u regiji. Prema podacima koje je objavila Anadolija, najmanju stopu nezaposlenosti u regiji ima Slovenija 4,8 posto, a najveću “bolesnik” BiH 18,4 posto.

Zadnji ili predzadnji?

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj prema posljednjim podacima je 7,2 posto, u Srbiji 12,1 posto, Crnoj Gori 15 posto, a Sjevernoj Makedoniji 17,8 posto.

Ono što treba svakako kazati jeste kako najnovija “Anketa o radnoj snazi u BiH 2019” pokazuje da u 2019. stopa nezaposlenosti iznosila je 15,7 posto (13,6 posto za muškarce i 18,8 posto za žene), dok je u istom razdoblju 2018. bila 18,4 posto (17,2 posto za muškarce i

20,3 posto za žene). Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosila je 33,8 posto (31,3 posto za muškarce i 37,9 posto za žene). Dakle, ukoliko je vjerovati ovim podacima, i dalje smo uz Sjevernu Makedoniju prikovani sna samo dno regionalne liste, a znamo da niti u jednoj od zemalja zapadnog Balkana “ne cvjetaju ruže” po ovim pitanjima. Kada spominjemo Anketu, dodajmo i to da je prema njihovim podacima stopa zaposlenosti je iznosila 35,5 posto, dok je u 2018.  bila 34,3 posto. Stopa je bila značajno viša za muškarce nego za žene – za muškarce iznosila 44,6 posto a za žene 26,7 posto. Stopa zaposlenosti je bila najviše u starosnoj grupi 25 do 49 godina i iznosila je 60,7 posto.

Stagnacija

Ukoliko pak koristili službene podatke Agencija za rad i zapošljavanju BiH, tu jer situacija još i gora za našu zemlju.

– Na dan 30. lipnja u BiH je bilo 405.476 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 32,9 posto, stoji na službenoj stranici ove institucije.

Bilo kako bilo, koji god podatak da se uzme u obzir jasno je gdje se danas nalazi zemlje, kakva joj je budućnost ukoliko se ne naprave radikalni zaokreti. S obzirom na trenutku političku klimu, teško da će se dogoditi da lideri najjačih stranaka sjednu za isti stol, a kamoli da nešto urade. Shodno tome, i dalje ćemo “kupiti prašinu” sa svih regionalnih i europskih ljestvica, brojati odlaske, gledati velike investicije ali u zemljama regije… I, naravno, za sve to političari će prati ruke i optuživati sve druge.

Piše: Dragan  Bradvica, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!