BiH pomoć EU od 80 miliona eura

Kao dio globalnog odgovora na epidemiju koronavirusa, Evropska komisija najavila je do 38 miliona eura neposredne podrške zapadnom Balkanu za zdravstveni sistem, i preraspodjelu od 374 miliona eura kako bi se pomoglo društveno-ekonomskom oporavku regije.

Kako se vidi sa grafike koju je objavila Delegacija EU u BiH, BiH će dobiti 7 miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru i 73,5 miliona eura za privredu i socijalnu pomoć.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi rekao je: „Evropa se suočava s neviđenom zdravstvenom krizom, ali čak i u ovim teškim vremenima uvijek ćemo biti tu za naše partnere sa zapadnog Balkana, koji pripadaju EU. Pomoći ćemo našim partnerima da pokriju trenutne potrebe u njihovim zdravstvenim sistemima, kao i promovirati dugoročne mjere za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja koronavirusne krize i podržati mala i srednja poduzeća u regiji.”

Na zahtjev partnera, Komisija je reagirala na trenutne potrebe podržavajući isporuku medicinskih uređaja i opreme, poput respiratora, laboratorijskih setova, maski, naočala te sigurnosnih odijela.

Kako bi pomogli ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja krize, EU će također omogućiti premještanje sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) kako bi pomogla kratkom i srednjoročnom oporavkom partnera na zapadnom Balkanu.

To će uključivati podršku privatnom sektoru, povećanju socijalne zaštite, s posebnim naglaskom na ranjive skupine, i jačanju otpornosti u zdravstvenom skektoru.

izvor: biznisinfo.ba

error: Content is protected !!