BiH ponovo na popisu zagađivača

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo Greenpeace, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrovali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

– Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donosiocima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva – istakao je Žiško, saopćeno je iz tog centra.  

Analitičar u “Greenpeace Nordic” Lauri Myllyvirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

– Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati hiljade života svake godine – rekao je Myllyvirta.

Sunil Dahiya iz “Greenpeacea” Istočne Azije je rekao da zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

– Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentisati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije – naglasio je Dahiya.

2 thoughts on “BiH ponovo na popisu zagađivača

 • kolovoz 20, 2019 at 11:18 am
  Permalink

  To je trenutno najbolji posao koji Google plaća. Prvog mjeseca sam primio 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponudio najmanje 7645 do 9264 eura sedmično. Ne mogu da verujem koliko je lako jednom isproban.

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:23 am
  Permalink

  Moja posljednja plata bila je 2500 USD za rad 12 sati sedmično na mreži. Moja sestra prijateljica već mjesecima prosjekuje 8k, a radi oko 30 sati sedmično. Ne mogu vjerovati koliko je jednostavno bilo kad sam ga isprobao. Potencijal s tim je beskrajan. Ovo radim

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!