BiH sama od sebe pravi taoca, u EU se ne ulazi uz pomoć tzv. bonnskih ovlasti ili sankcija

BERLIN – Deutsche Welle jučer je objavio da, dok je u ponedjeljak službeni Bruxelles pozvao BiH na žurno usvajanje izmjena Zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavi Transportne zajednice a predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio da će BiH do isteka godine ispuniti obveze kada je riječ o MAP-u za NATO i dobivanje statusa kandidata za članstvo BiH u EU, poznavatelji bh ”prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

Teško do statusa kandidata

Tako ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak za DW kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini.

”Posebno ne u ovakvim okolnostima”, dodaje Lajčak koji se na marginama ministarskog Vijeća osvrnuo na nedavni samit Zapadnog Balkana u Trstu, gdje jedino BiH nije stavila potpis na ugovor o Transportnoj zajednici.

”Samit u Trstu je pokazao da BiH sama od sebe pravi taoca. Političari su zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime europske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu potporu sviju u BiH, izolirali svoju zemlju”, navodi Lajčak te ponavlja da su političarima u BiH stranački i osobni interesi bitniji od interesa i zemlje i građana.

On, istodobno, upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć tzv. bonnskih ovlasti ili sankcija.

”Vi trebate pokazati svakim korakom i zakonodavnim aktom da su vam europske integracije  prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcionira s eurointegracijama, osobito kada nema entuzijazma za proširenje u EU-a. Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, izravan je slovački šef diplomacije te napominje da traženje termina ulaska nema smisla jer je taj termin u rukama država koje žele ući u Uniju.

Jasna poruka Čoviću

DW navodi i da je tu poruku  dobro razumio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji kaže da je u Bruxelles došao skrenuti ”pozitivnu pozornost” EU-a na to da će BiH dati novi impuls svojim eurointegracijama.

DW konstatira i da je Bruxelles odavno upozorio, ne samo BiH, već cijelu regiju, da, ako želi ”sazrjeti za EU”, mora od ”crno-bijelog političkog pristupa” preći na naviku postizanja kompromisa.

”EU funkcionira na mogućnosti postizanja kompromisa i to nije ništa loše. Upravo suprotno, priznavanje interesa sviju, gdje svatko po nešto da kako bi svi dobili na kraju više”, pojasnio je povjerenik EU-a za pregovore o proširenju Johannes Hahn, na što DW konstatira da je kompromis osnovni način na koji će političari u BiH zaslužiti otvorena vrata EU-a za svoju zemlju i građane.

error: Content is protected !!