BiH treba politički konsenzus

U organizaciji Društveno-politološkog foruma, u Tuzli je održana javna tribina na temu “BiH na putu ka EU“, kojoj je nazočio i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Cilj ovog okruglog stola bio je sagledati i analizirati gdje je BiH na putu ka EU, gdje su zastoji i što treba raditi, što susjedi čine da joj pomognu u tome i da se zajedno napravi sve da BiH koncem ove ili početkom iduće godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji, rekao je tim povodom za Fenu veleposlanik Del Vechio.

On je mišljenja da je potreban politički konsenzus i da je pitanje političkih lidera i hrabrosti da ga se postigne i shvati ozbiljno, te da se proba riješiti pitanja koja nisu teška, a koja su dugoročno u interesu građana BiH. Hrvatski  veleposlanik smatra da političari u BiH trebaju pristupiti tome i odvažno zakoračiti te dodaje da se tako svi problemi ove zemlje mogu lakše riješiti.

Upitan dokle je stigla BiH na putu ka EU, odgovorio je da je zadnje dvije godine napravljen ogroman iskorak, neuobičajen u odnosu na proteklih osam godina, u kojima je totalno stagnirala. Del Vechio je za Fenu ocijenio i da bi, kada bi BiH dobila kandidatski status, drugi dio procesa tekao brže. Dodao je i da je manje problema, koji se mogu riješiti kroz pregovore, no što je imala Hrvatska. Na pitanje što susjedna Hrvatska može pomoći na putu BiH ka EU, kazao je da javnost BiH ne zna koliko radi Hrvatska na tome.

“Naš je interes da BiH uđe u EU i da možemo komunicirati, surađivati, ulagati… Mi lobiramo i lobirali smo da BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo EU, lobiramo da, kad dostavi odgovore na Upitnik, što prije dođe pozitivan odgovor“, kazao je Del Vechio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!